Útmutató az állattartás gépeihez

A mezőgazdaság gyakran szoros kapcsolatban áll az állattartással, de nem ritka, hogy a területen tevékenykedő kizárólag az állattartásra fókuszál, és ehhez szerzi be a szükséges alapanyagokat, gépeket. Igen, ez utóbbiakra is szükség lehet a feldolgozáshoz, a fogyasztásra alkalmas állapotba hozáshoz.

Fókuszban a gépesítés

A Novara weboldalon még több részletet tudhat meg az állattartás különböző gépeiről. A gépesítés a mezőgazdaságban és az állattartásban is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ahol nagyüzemben folyik a munka, ott a hatékonyság érdekében nélkülözhetetlen bizonyos folyamatok gépekkel történő ellátása. Ezt nemcsak az időtakarékosság igényli, hanem a tényleges feladatok elvégezhetősége is. Milyen gépekre van szükség akkor, ha az állattartás szerteágazó és mindennapi odafigyelést igénylő munkálatairól van szó?

Az innovációknak, valamint az állattartási szabályozásnak köszönhetően ma már olyan korszerű gépek szolgálják a mindennapokat, amelyek az állatok jólétét is biztosítják. Alapvetően a tenyésztett állatok fajtái szerint csoportosíthatjuk a berendezéseket, de vannak funkció szerinti eszközök is. A fejőgépek, tejhűtők, tejkezeléshez szükséges gépek valószínűleg nem igényelnek komolyabb kifejtést. Más a helyzet azonban a bálavillák, a takarmánykeverők, vagy például a roppantók kapcsán.

Bálavilláktól a roppantókig

A bálavillák traktorra szerelhetőek, és a bálák megfogása, szállítása lehetséges segítségükkel. A takarmánykeverők segítségével az állatok fajtájának és igényeinek megfelelő takarmány kikeverése történik meg. Laikusként is sokan tudják, hogy a takarmányok mindig többféle összetevőből állnak, ezek megfelelő elkeverése mellett tehát biztosan nem mehetünk el az állattartás során. Az így elkészült takarmány pedig közvetlenül az állatokhoz kerülhet, hogy fejlődésüket és kifogástalan ellátásukat szolgálja a keverék. Az un. roppantók szintén az állatok takarmányozásakor jutnak főszerephez, segítségükkel megfelelő méretű és állagú abrakot lehet előállítani.

Nem mehetünk el az állatszállításhoz alkalmas gépek, a szellőztetők, a ventilátorok és a tápszállításhoz használt gépek mellett sem. A terület tehát jóval komplexebb, mint azt sokan gondolják, ráadásul az állattartásban nincs megállás, minden nap ugyanazok a feladatok követik egymást, és legyen szó téli hidegről vagy nyári forróságról, az állatok gondoskodást igényelnek.

Vélemény, hozzászólás?