Újra jó befektetés az ingatlan

Kiemelkedően jól teljesített áprilisban az ingatlanpiac, de a vegyes és abszolút hozamú alapok iránt is nagy érdeklődés mutatkozott. Nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon is: havi szinten hatvanöt tized százalékkal, 5627 milliárd forintra rúgott. A márciusban tapasztalható megingás után a befektetési jegyek iránt visszaállt a befektetői bizalom.

Az elmúlt hónapokban már megfigyelhető tendencia volt, hogy a pénzpiaci alapok nettó értékesítési mutatója mínusszal zárt, nem volt ez másképp áprilisban sem. A pénzpiaci alapok jegyeinek közel tizennyolc milliárdos visszaváltása mellett az előző hónapban tovább csökkent a kötvényalapok iránti kereslet. Ez a visszaesés főleg a hazai, rövid lejáratú kötvényalapoknál jelentkezett.

A rövid távú kötvényeknek az alacsony hozamkörnyezet nem tesz jót, ennek következtében a befektetők inkább a magasabb kockázatú, de magasabb hozamot ígérő alapokba invesztálják tőkéjüket. Emiatt lehetett a vegyes és abszolút hozamú alapok iránt nagyobb kereslet, és valószínűsíthető, hogy ez a tendencia van jótékony hatással az ingatlanpiacra. A teljes piaci vagyon megoszlást tekintve szinte már fej-fej mellett haladnak a pénzpiaci és a kötvényalapok.

Elemzők szerint az ingatlanok piaca hamarosan a régi önmagát fogja mutatni. A 2015-ös évben a lakásárak már a másfélszeresére nőttek, és a folyamat feltehetőleg nem fog megállni. Érzékelhetően megnőtt az eladott ingatlanok száma, ennek vásárlói oldalról negatív hatása, hogy az árak is egyre magasabbak lesznek. A forintosítás és a bankok elszámoltatása után pedig tovább erősíti az ingatlanpiacot az egyre bővülő, jó feltételekkel rendelkező hitelek megjelenése.

Vélemény, hozzászólás?