Újabb tragédia a Földközi-tengeren

Szombaton éjfél körül egy menekülteket szállító hajó borult fel a Földközi-tengeren, nem messze a líbiai partoktól, 210 kilométerre Lampedusa szigetétől. A tragédiáról az olasz partiőrség számolt be, akik szerint több száz ember fulladhatott vízbe. A tragédia valószínűleg amiatt következett be, hogy az utasok mind a hajó egyik oldalára tódultak, amikor egy másik szállító elhaladt mellettük.

Becslések szerint a fedélzeten 500-700 ember tartózkodhatott, eddig 28 főt sikerült kimenteni a tengerből. A parti őrség szerint jelenleg is folyik a mentőakció, de hamarosan már csak holttesteket fognak keresni. Az elkövetkező néhány óra kritikus, akit rövid időn belül nem sikerül kimenteni, biztosan nem éli túl a balesetet.

Franciaország köztársasági elnöke, Francois Hollande kezdeményezte az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását, hogy még a mai nap folyamán sürgős intézkedéseket tehessenek meg. Elmondása szerint, ha a halottak számára tett becslések beigazolódnak, “akkor ez az utóbbi évek legsúlyosabb földközi-tengeri katasztrófája”. Véleménye szerint a járőröző hajók számának azonnali növelése szükséges, emellett nagyobb hangsúly kell fektetni a légi ellenőrzésre is, csak így akadályozhatók meg a felelőtlen embercsempészek miatti tragédiák. Nyilatkozatában a embercsempészettel foglalkozó személyeket terroristának nevezte.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet nyilvántartásából kiderül, hogy a szerencsétlenség áldozatai nélkül is már legalább ötszáz bevándorló fulladt tengerbe ebben az évben. Jelentősen nagyobb azoknak a száma, akiknek segítséget kellett nyújtani a Földközi-tengeren: időn már 15 000 főt mentettek ki, akiket illegálisan próbáltak Európába csempészni.

Vélemény, hozzászólás?