Síelés: biztonság és megelőzés

Síelni jó. Sőt, akik évről évre alig várják a síszezont, a fantasztikus, csodálatos jelzővel együtt említik a síelést. Persze kétkedők, fejüket csóválok vannak, akik azt mondják, nem értik, mi a jó a bizonytalan és veszélyes csúszásban. A síeléskor elszenvedett sérülések, balesetek is azt mutatják, hogy ez a sport nagyfokú koncentrációt igényel, és önfegyelmet. A síelésben jártas szakemberek, illetve a sérüléseket ellátó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint a balesetek zömében a megelőzés és óvatlanság miatt történnek. Természetesen a megfelelő fizikai állapot, a bemelegítés komolyan vétele és a körültekintő csúszás sem óvhatja meg mindig az embert a balesetektől, de csökkenti a sérülések kockázatát.

Ahhoz, hogy a síelés jól sikerüljön, nem csak megfelelő minőségű pályákra van szükség, hanem olyan fizikai erőnlétre, mellyel élvezet a napi többszöri lesiklás, és a nap végére nem lesz olyan izomláza az embernek, hogy arra gondolva, hogy másnap is fel kell csatolni a léceket, már sírni tudna. A jó erőnlét mellett persze ugyanúgy kötelező a bemelegítés elvégzése, hiszen a kisebb sportsérülésektől, mint rándulástól, húzódástól ez megóvhatja az embert.

A síbalesetek megelőzésénél még hangsúly kerül a megfelelő arányú aktív síeléssel és pihenéssel töltött időszakokra. Természetesen a felszerelésnek is rendben kell lennie, és kötéstesztet is érdemes elvégezni a komolyabb csúszások előtt. Mivel a hó csúszik, ezért is élvezetes síelni rajta, így az esések esélye igen nagy. Azonban az sem mindegy, hogy esünk el. Az esés is tanulhat, így amikor sor kerül rá, nem pánikba tör ki az emberen, hanem arra tud törekedni, hogy minél kisebb sérüléssel ússza meg a bukást.

Minden felkészültség és óvatosság ellenére baleset történhet, melyet kivédeni semmiképpen nem lehet, csak ha lemond az ember a síelés öröméről. Miután a balesetek 100%-osan nem kerülhetők el, a baleset-biztosítás fontossága nagy hangsúlyt kap. Ma már a biztosítók külön síbiztosítási csomagokkal állnak a téli sportok szerelmeseinek rendelkezésére. A sima utasbiztosítások ugyan olcsóbbak, de nem érdemes ezekben gondolkodnia annak, aki havas sportot szeretne szabadidejében űzni. A síbiztosítás azokra a kockázatokra is szól, melyek a téli sportok során előfordulhatnak, míg egy tengerparti nyaralásnál ritkán esnének meg. A síbiztosítások általában a poggyász mellett kiterjednek a sífelszerelés biztosítására, valamint felelősségbiztosítás keretében a síelés közben másoknak okozott kár megtérítésére is.

A legfontosabb viszont, hogy biztosítás nélkül, baleset esetén igen tetemes ellátási költségeket lehet fizetni. Így például kutatás, mentés, netán helikopterrel való szállítás költsége a százeres tételtől milliókig terjedhet. Ha ezekre nincs is szükség, de a sérülést el kell látni, akkor biztosítás hiányában az egyszerű sérülések százezer forintokba, míg a komolyabb sérülések, mint törés, agyrázkódás, már milliókba kerülhetnek. Tehát a síbiztosítások esetében a baleset-biztosítás és betegségbiztosítás esik súlyozottan latba.  Vagyis mindenképpen előnyös, hogy síelés előtt időben megkössük biztosításunkat, mert inkább a kikapcsolódás ideje alatt “dobjunk” ki napi pár száz forintot biztosításra, mint egy szerencsétlen baleset miatt hosszú időre nagy anyagi terhet kelljen majd cipelni, mert nem voltunk elég körültekintőek, és megfontoltak.

Vélemény, hozzászólás?