Milyen jótékony hatásai lehetnek a Shiatsu masszázsnak?

A Shiatsu egy masszázsterápia fajta, amelyet Japánban fejlesztettek ki. Maga a név az “ujjnyomás” kifejezésből származó nevéből ered. A test különböző pontjaira gyakorolt nyomás, amely egyik pontról a másikra ritmusosan halad. A Shiatsu a hagyományos kínai orvoslásból gyökerezik és a ma már világszerte alkalmazzák.

 

A terapeuták célja, hogy elősegítsék az életenergia („chi”) áramlását és természetesen a gyógyulást. Amennyiben a chi áramlása elakad a betegségek széles skálája fordulhat elő. A Shiatsu masszázs többek között “orvosi kiegészítések kezelésére, valamint sportsérülések enyhítésére és megelőzésére alkalmazható” (forrás: bbshiatsu.com). A kezelések megnyugtatják a szimpatikus idegrendszert, serkenthetik a vérkeringést és csökkentik a stresszt, enyhíthetik a fájdalmat. Egy Zen Shiatsu kezelés körülbelül 60 perces, amely egy alapkezelést tartalmaz. Több kezelés igénybevétele esetén a teljes testi, lelki szellemi állapotra kiható kezelést vehetünk igénybe. A Zen Shiatsu masszázs során egy állapotfelméréssel kezdünk, amely a keleti diagnosztika szerint történik. Tartalmaz egy meridián kezelést, egy Osteo-sahiatsu-t. Az Osteo-sahiatsu a struktúra és a belső szervek kapcsolatával, míg a Cranio-shiatsu a kötőszövetekkel foglalkozik. Ezt követi a Japán kiropraktika. A komplett kezelés célja, hogy az energiaáramlást serkentsék a meridiánokban és a különböző rendszereket összehangolják a testben.

 

A Shiatsu masszások jótékonyan hatnak a szorongásra, az Arthritisre, a hátfájásra, a székrekedésre, a fejfájásra, az álmatlanságra, a menstruációs problémákra, a nyak- valamint a váll fájdalmakra, a premenstruációs problémákra. A Shiatsu igen biztonságosnak tekinthető, de csak abban az esetben, ha ezt szakember végzi. A masszázst azoknak is ajánlják, akik stresszes életmódot folytatnak, hiszen maga a stressz kihathat az egészségre, növeli az egészségügyi kockázatokat, álmatlanságot és szívbetegséget okozva. A Shiatsu segít a stressz negatív hatásainak leküzdésében, enyhíti a fájdalmakat. A terápia megelőzésre is kiváló, hiszen felismeri a testben lévő diszharmónia mintáit akár még a fizikai tünetek megjelenése előtt. A diszharmónia, a finom változások már előre jelzik a közeledő bajt és a masszázs segítségével még a tünetek megérkezése előtt megakadályozható, hogy egészségünk károsodjon.

 

Minden Shiatsu kezelés előtt felmérést végeznek. A felmérés kiemelkedően fontos, hiszen egy kezelési tervet kell kidolgozni, amely mindig az egyéni igényekre szabottan történik. A kezelések során manuális technikákat alkalmaznak, gyúrást, kopogtatást, nyújtást. A manuális technika segítségével a leghatékonyabb terápiás kezelést tudják nyújtani a pácienseknek. Amennyiben a páciens energiája alacsony vagy esetleg hiányos, úgy speciális technikákat is alkalmaznak. Egy szorongó, ideges, túlfeszített páciens esetében a felesleges energiák kerülnek eloszlatásra, hogy helyreállítsák az egyensúlyt és elősegítsék a gyógyulást. A rendszeresen végzett Shiatsu egy karbantartó program, amely a jó közérzet fenntartását és a vitalitás javítását célozza. Havonta egy alkalom tökéletesen megfelelő azok számára, akik igen aktív életmódot folytatnak és mellőzik a folyamatos testmozgást.

Vélemény, hozzászólás?