Önkormányzati választások 2014

Egy hét múlva bizony elérkezik az idő, hogy a választási jogukkal élni szándékozók letegyék voksukat a 2014. évi önkormányzati és polgármesteri választásokon. Az idei évtől már, ahogy azt a 2012. évtől hatályban levő Alaptörvény rögzíti: öt évente kerül majd sor arra, hogy képviselő- és polgármesterjelöltek közül kiválasztásra kerüljenek a majdani döntéshozók.

Az országgyűlési választásokkal szemben itt érvényességi és eredményességi feltétel nincs, csak akkor minősül eredménytelennek a szavazás, ha nincs elegendő jelölt, hogy a képviselő-testület összeüljön, vagy netán szavazategyenlőség alakul ki. Ha bármelyik helyzet előáll, akkor a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a már korábban megválasztott testület, illetve polgármester látja el a feladatot hat hónapig, míg az időközi választásokat meg lehet tartani.

A jelenlegi szabályozás szerint a települések lakosságszáma dönti el, hogy egyéni listás, vagy vegyes választási rendszer szerint történik-e a polgármester személyének, továbbá a képviselő-testület, valamint a megyei közgyűlés tagjainak megválasztása. A 10 000 fő feletti lélekszámú településeken lesz a vegyes választási rendszer alkalmazva, vagyis egy-egy helyi képviselőre szavazhatnak az ilyen típusú, úgynevezett egyéni választókerületben élők.

Azon szavazati joggal bírók, akik legfeljebb 10 000 lakosú településen élnek, úgynevezett egyéni listás választási rendszerben tehetik le voksukat. Lényegében ez nem jelent mást, mint hogy a szavazólapon feltüntetésre kerül, hogy hány képviselő választható meg adott településen. Amennyiben a választó polgár ennél több személyre adja le voksát, a szavazatot érvénytelennek tekintik.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?