Mit is jelent pontosan az utazási biztosítás?

Az éves szabadság eltöltésének egyik legjobb és legtöbbször alkalmazott módja az utazás. Egy egzotikus szigeten, síparadicsomban, vagy egy távoli ország hegyei között megbúvó várkastélyban eltöltött napok, hetek alkalmával feltöltődik az ember, hogy a szabadságról visszatérve újult erővel tudjon dolgozni. Azonban az ördög nem alszik: ilyenkor is érhet minket baleset, vagy csomagjainknak lába kélhet a repülőtéren. Az ilyen esetekre nyújtanak megoldást az utazási biztosítások.

Utazási biztosítás alatt olyan egyszeri díjas szolgáltatásról beszélünk, amely az utazás közben jelentkező megbetegedésekre, balesetekre, poggyászkárra, vagy akár egyéb más kockázatokra nyújt fedezetet. Az utazási biztosítás a megfizethető biztosítási kategóriák körébe tartozik: általában 300 és 900 forint között mozog a napidíjuk. Természetesen különleges igények és speciális szolgáltatások felsrófolhatják az árat.

Az utazás megkezdése előtt gondoljuk végig, hogy melyek is azok az értékek, amiket magunkkal akarunk vinni, az esetlegesen bekövetkező balesetekkor milyen egészségügyi ellátási szintet várunk el. Ezek mellet még az életkorunk, egészség állapotunk és az adott országban mennyibe kerül a baleseti és betegellátás. Ha ezeket mérlegeltük, akkor nagyjából képet kaphatunk arról, mennyibe fog kerülni az utazási biztosításunk.

A leglényegesebb arról tájékozódnunk, hogy milyen eseményeket zár ki a biztosító az adott módozat esetében a kockázatok köréből. Ha például kedveljük az extrém sportokat, és a nyaralás alkalmával is ilyen tevékenységet kívánunk űzni, feltétlenül vizsgáljuk meg, hogy kiterjed-e utazási biztosításunk erre is. Amennyiben nem, lehetőségünk van kiegészítő biztosítás kötni, természetesen felár ellenében. Zárásként pedig a legfontosabb: ne felejtsük el magunkkal vinni a biztosítást igazoló kötvényt és az egyéb igazoló iratokat!

Vélemény, hozzászólás?