Mit érdemes tudni az Eboláról?

Az emberi lét múlandó. Ezzel életünk során számtalanszor szembe kell néznünk, hiszen veszteségek mindenkit érnek. A legnagyobb veszteség, amit megélhetünk, a halál, hiszen az már visszafordíthatatlanul elvesz tőlünk valakit. Azonban az ember pszichéje képes úgy hárítani, hogy az elmúlás, az emberi élet törékenysége ne tarthassa állandó félelemben.

Mégis, amikor valami új veszély lép fel, így például egy ideje a médiában konkrét és álhírek kapcsán felkapott téma, az Ebola-vírus, mindenkinek azonnal az jut eszébe, hogy mi lesz, ha pont ő kapja majd el? Vagyis a pszichénk dolgozik, mélyen a tudatunkban ott van, hogy bármikor történhet velünk valami rossz, valami végzetes. Pont erre utaznak azok, akik egyszerűen csak beteges élvezetből, vagy éppen figyelemhiányból, vagy még rosszabb esetben üzleti érdekből rémhíreket kezdenek terjeszteni.

A pánik elkerülése, saját magunk nyugalma érdekében fontos, hogy ne csak a hírek, netán légből kapott pletykák alapján beszéljünk az Eboláról. A helyes tudás fontos, tehát érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit is jelent ez a betegség és miként lehet megelőzni. Az Ebola-vírus veszélye abban rejlik, hogy a szervezetbe kerülve olyan folyamatokat produkál, melyek többszervi elégtelenséget okoznak. Amennyiben a szervezet képes legyőzni a fertőzést, akkor a beteg teljesen felépülhet, bár a gyógyulás hetekig, akár hónapokig is eltarthat.

Egyelőre védőoltás nincs a betegség ellen, és specifikus terápia sem létezik, de a higiénés szabályok betartása, mint a megelőzés eszköze nagyon fontos. Az Ebola-vírus ugyanis cseppfertőzéssel természetes körülmények közt nem terjed, a fertőzés emberek közt vérrel, más testnedvekkel való közvetlen kapcsolat révén vihető át, valamint nem sterilizált eszközök is lehetnek a fertőzés forrásai. A fertőzés lappangási ideje a vizsgálatok alapján 5 naptól akár 22 napig is eltarthat. Az első tünetek influenzaszerűek, mint rossz közérzet, láz, fej- és torokfájás, majd légzési nehézségek, hasi fájdalmak is előfordulnak, jelezve a többszervi érintettséget. Ezt követik a már súlyosabb tünetek, mint a bőr pontszerű bevérzései, vizenyő kialakulása test-szerte, a vérnyomás csökkenése. A betegség tetőpontján vérkeringési és véralvadási problémák lépnek fel, sőt a folyadékháztartás is felborulhat.

Vélemény, hozzászólás?