Milyen képességeket fejleszt a puzzle?

Az észlelés fejlesztésében nagy szerepet játszik a Puzzle. Az észlelés fejlesztések közül a saját test észlelésének fejlesztése, a hallási észlelés fejlesztése és a látási észlelés fejlesztése kiemelkedő fontosságú. A látási észlelések fejlesztése során a puzzle játékok kiemelkedő fontossággal bírnak. Ma már nagyon sokfajta játékot vásárolhatunk meg az egyes áruházakban illetve webáruházakban is.

A puzzle emellett a gyerekeknél az önkorrekcióban is sokat segíthet, hiszen a játék egyes elemeit kell összeilleszteni, amelyek csak egyféleképpen rakhatók össze. Ha nem jól rakja össze az egyes elemeket, akkor automatikusan önkorrekciót hajt végre játék közben, azaz a helyes mód megtalálását folyamatosan gyakorolja, és nem adja fel mindaddig, amíg az elem a helyére nem kerül. A kirakós játékok vásárlásakor szem előtt kell tartani a gyermek életkorát, hiszen eltérő nagyságú és darabszámú játékok közül válogathatunk. A legkisebbeknek érdemes a nagyobb elemeket megvásárolni, amelyek kevesebb darabszámban találhatók meg a szetteken belül. Csecsemőkorban ugyanezt a fejlesztést érhetjük el az össze illesztős játékokkal. Minden puzzle dobozán a gyártók jelölik számunkra azt is, hogy mely korosztály számára ajánlják ezt a játékot, ezt érdemes mindig betartani, hiszen fontos, hogy gyermekünknek örömet okozzunk, és ne állítsuk megoldhatatlan feladatok elé.

A finommotorika mellett a gondolkodást és a koncentrációs képességet is fejleszti, hiszen az egész játék alatt gondolkodniuk kell, hogy vajon mely elem az, amely a másikhoz passzolhat úgy, hogy a megfelelő képet ki tudja rakni a játék során. A feladat sikeres teljesítése, amikor a kép összeáll. A játék vége mindig hatalmas örömforrást jelent a gyerekeknek és természetesen a felnőtteknek is. Ma már a felnőtteknek is számtalan puzzle áll rendelkezésükre, amelyek segítségével a szabadidő kiválóan eltölthető. Ez a játék tökéletes arra, hogy karácsonykor az egész család összeüljön és akár egy több ezer darabos puzzle-t is kirakjon. Érdemes alaposan körülnézni a boltok kínálatában, és ha lehetőségünk van rá, akkor éljünk a kedvezményes vásárlási lehetőségekkel.

Vélemény, hozzászólás?