Milyen előnyökkel jár az ipari kenőanyagok használata?

A folyamatos használatban levő készülékek, gépek egyértelműen karbantartást igényelnek. Ez nyilvánvaló, hogy a hosszú élettartamot és a minőség megőrzését célozza. De miként működik mindez ipari méretekben? Milyen szerep jut az ipari kenőanyagoknak, és miért fontos, hogy odafigyeljünk azok rendszeres használatára?

A Klüber szerint az ipari kenőanyagok a termelési folyamatok hatékonyságának a növelésében is tudnak segíteni. A korszerű készítmények tulajdonképpen bármilyen területen alkalmazhatóak, közöttük speciális jellemzőkkel bíró alapanyagok is megtalálhatóak. A gyártósorok, a napi szinten folyamatosan használt eszközök kapcsán a korrózióvédelem és a súrlódás hatására jelentkező kopás egyaránt figyelmet érdemelnek. Ha ez elmarad, annak gyakori meghibásodás, javítási munkálatok lesznek a következményei, ezek pedig sajnos a termelési folyamatot is negatívan befolyásolják.

Elég, ha csak néhány gép esik ki a termelésből, az a teljesítményen, a határidők betartásán azonnal megmutatkozik. Mindezek szoros kapcsolatban állnak a céges megbízhatósággal, amit nagyon könnyű eljátszani. A megrendelőket nem érdekli, hogy éppen milyen gyártósori problémák merültek fel, mindössze szeretnék a megrendelt árut időben megkapni. Nem véletlen tehát, hogy az ipari kenőanyagok iránt minden korábbinál nagyobb az érdeklődés a tudatos vállalatoknál.

A fémmegmunkálás területén az úgynevezett formaleválasztó anyagok elősegítik az elkészült termék leválasztását, és a maradékanyagok elkerülését. Hasonlóképpen lényeges a szerelőpaszták alkalmazása is, melyeknek köszönhetően a szélsőséges körülmények között is optimálisan használhatóak a berendezések. A csúszólakkok kifejezetten olyan helyzetekre javasoltak, amikor magas hőmérsékletről van szó és a higiéniai követelmények sem elhanyagolhatóak.

A spray formában elérhető ipari kenőanyagok főként a nehezen hozzáférhető helyekre javasoltak. A lényeg, hogy ne feledkezzünk meg a súrlódásból, a korrózióból eredő problémák megelőzéséről. A prevenció mindig olcsóbban kihozható, mint egy már kialakult meghibásodás javítása, a teljes gyártósor helyreállítása. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez nem csak a munka gördülékenységét mozdítja elő, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy milyen gyorsan, hatékonyan képes egy rendszer üzemelni, s ezzel a megrendelők igényeit kielégíteni. Végső soron mindez a bevételt és a céges image alakítását egyaránt befolyásolja.

 

 

Vélemény, hozzászólás?