Mibe fektessük pénzünket az év végén?

Akár ez a kérdés is felvetődhet abban a szerencsés személyben, akinek év végén, az ünnepi bevásárlások közepette van olyan pénz a tarsolyában, amelyet nem tud, vagy nem akar elkölteni, inkább szűkösebb időkre tenné el. A befektetések világában eligazodni, főleg alapvető ismeretek nélkül, mikor még az is kérdéses a befektetésre elszánt ember előtt, hogy mi a különbség a részvény és a kötvény közt, bonyolult és veszélyes dolog.

Befektetésekkel foglalkozók mindig arra hívják fel a figyelmet, hogy mielőtt bárki döntést hozna, hogy hogyan szeretné kamatoztatni megtakarított pénzét, ismerje meg a tőkepiac működési mechanizmusát, szerezzen alapvető információkat a lehetőségekről, és ne csak az előnyökre koncentráljon, hanem a kockázatokat is térképezze fel. Azok, akik a szakemberek iránymutatását szem előtt tartják, és konkrét befektetés előtt megtekintik a pénzpiacot, áttanulmányozzák a lehetőségeket, ismereteket szereznek a befektetési alapokról, befektetési jegyekről, részvényekről, kötvényekről, kincstárjegyekről, mind hozamok, mind kockázatok tekintetében, illetve figyelemmel kísérik a trendek változásait, az ő esetükben nem kérdéses, hogy jelenleg mibe érdemes beforgatni a kamatozásra szánt pénzösszegeket. Így számukra az sem meglepő hír, hogy év végével, egy jogszabály módosításnak köszönhetően a kötvények terén lehet jó kamatozású befektetésre szert tenni, mivel jövő héttől megvásárolhatók lesznek az új Babakötvények a Magyar Államkincstárnál. A megújuló Babakötvény esetében az első kamatperiódusban 8, 7 % bónusz lesz elérhető az előzetes információk szerint.

A Babakötvény 2006 óta létező életkezdési támogatás, melyet az állam garantál az újszülöttek részére. Ehhez a kötvényhez teheti hozzá a szülő a gyermekének szánt megtakarítást egy Start számla nyitásával, és az arra való befizetésekkel. A szülői megtakarítást eddig évi 10%-kal, de maximum évi hatezer forinttal gyarapította az állam. A Babakötvényhez kapcsolódó Start számlára tavaly év szeptemberéig évente maximum 120 000 Ft volt elhelyezhető, ezt a szabályt eltörölték, ma már nincs korlátozva, hogy a szülő milyen mértékbe takaríthat meg gyermekének jövője érdekében ebben a formában. Változás volt a tavalyi évben, hogy már csak  a Magyar Államkincstárnál nyitható Start számla, míg korábban több mint 100 pénzügyi szolgáltató volt nyitott az életkezdési támogatás gyarapításának efféle megoldására. A tavaly évi változások ellenére is megérte, megéri a Babakötvényhez kapcsolódó Start számla megnyitása és a gyermek életkezdésének könnyítés érdekében való pénzgyűjtés, mert ez a fajta támogatás adó, járulék és illetékfizetés alól mentes.

A legújabb törvénymódosítás a 2012. évi változásokhoz képest még rugalmasabbá, egyszerűbbé és így vonzóbbá teszi majd az emberek számára a Babakötvényt, és várhatóan többen fognak Start számlát nyitni gyermekeik jövője érdekében. Megtakarításként a Babakötvény a többi állampapírhoz képest előnnyel bír majd, mivel 1 forint névértéken lehet majd jegyezni. Emellett megkönnyíti az állam a megtakarításra vállalkozó szülők dolgát, mivel nem kell a kamatoknak a befektetéséről újra és újra rendelkezniük, mert ez automatikusan megtörténik az új rendszerben.

 

Vélemény, hozzászólás?