Mi az a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység egy gabonafélékkel kapcsolatba hozható autoimmun betegség, amellyel manapság már egyre többen küzdenek. Ez a betegség nem kerüli el a kisgyermekeket és az időseket sem. A búzában, a zabban és a rozsban is megtalálható a glutén, így azt mondhatjuk, hogy szinte minden pékáruban, amit napi szinten fogyasztunk. A gluténérzékenyek tulajdonképpen a fehérjékre érzékenyek, amelyek a gabonafélékben találhatók meg. Ezt a fehérjét a betegséggel küzdők szervezete egyáltalán nem tudja feldolgozni, és ellenanyagot kezd el termelni a szervezet, azaz elindul egy autoimmun folyamat. A betegség a vékonybelet érinti leginkább, de a bélbolyhok is súlyosan károsodhatnak. A bélbolyhok elhalása nagyon súlyos, hiszen a későbbiekben felszívódási zavart okoznak.

Ez a betegség nem gyógyítható, sem megállítani, sem pedig megelőzni nem lehett, erre ma még nincsen orvosság. Azonban a szigorú gluténmentes diéta sokat segíthet a betegség mérséklésében. A megfelelő diéta betartásával az ellenreakció leáll, a tünetek elmúlnak, és kevésbé kell számítani szövődmények kialakulására. Szövődménye lehet ennek a betegségnek a csontritkulás, a pajzsmirigy betegségek és a cukorbetegség kialakulása is. Nem kizárt a rosszindulatú daganat sem. Hazánkban egyre többen szenvednek gluténérzékenységben, de sokan nem is tudnak betegségükről, így azt sem megelőzni, sem pedig kezelni nem tudják. Ha nem is látszik kívülről a betegség, attól még a szervezetben elindulnak a káros folyamatok.

A Schär termékek pontosan erre a problémára kínálnak megoldást. A pékség webáruházából ma már minden alapanyagot meg lehet rendelni, amely a gluténmentes étkezéshez szükséges. Nem kell hetekig keresgélni a boltok polcain a termékeket, hiszen azokat mi magunk is elkészíthetjük otthon. Isteni finom friss pékárukat, süteményeket készíthetünk anélkül, hogy a lábunkat ki kellene tenni a lakásból. A webáruház pár napon belül házhoz is szállítja a kiválasztott termékeket és máris elkezdődhet a gluténmentes diéta. Érdemes a gluténérzékenységet az egész családon belül kivizsgáltatni, hiszen fontos, hogy a betegség fennállása esetén mindenki megfelelő étrendet tartson be.

Vélemény, hozzászólás?