Mennyibe kerül a végtisztesség?

Ha egy szeretett személyt elveszítünk, akkor bizony kisebb gondunk is nagyobb annál, mint a kötelező ügyekkel foglalkozni, pedig gyász ide vagy oda, sajnos vannak olyan feladatok, amelyek alól nem bújhatunk ki. A temetés intézésekor azonban sokan megdöbbenve állnak a temetkezési irodákban, hiszen a végtisztesség akár félmillió forintos összeget is könnyedén kitehet. Természetesen az árak több tényező függvényeként alakulnak, így a fővárosban rendszerint magasabb költségekkel számolhatunk, mint egy vidéki kisvárosban, de persze a temetőtől és egyéni preferenciáktól is függhet, hogy mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlni.

 

Körülbelül az elmúlt ötven évben változtak meg hazánkban gyökeresen a temetkezési szokások, előtte ugyanis nem volt mód a hamvasztásra. Az első hamvasztók megjelenésével minden korábbinál többen választják ezt a megoldást, az indok pedig egészen egyszerű. A hamvasztásos temetés töredéke lehet a hagyományos, koporsósnak. Az ilyen jellegű megtakarítások nem arról szólnak, hogy a családok nem adnák meg a kellő tisztességet az elhunytnak, sokkal inkább racionális döntésekről, hiszen sok háztartás egyszerűen nem rendelkezik annyi megtakarítással, hogy akár félmilliót is rá tudnának erre a célra áldozni.

 

Egyébként tény az is, hogy az elmúlt években egyre többen igyekeznek saját temettetésükről gondoskodni, akár a sírhely megvásárlásával, akár például a sírkő elkészíttetésével. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak a holttest elszállítása, hűtése, vagy a koporsó jelentenek kiadást egy temetéssel kapcsolatban, hanem egyéb járulékos költségek is jelentkezhetnek. A végösszeg tehát egy sor tényezőtől függ, de még vidéken sem jön ki körülbelül 200 ezer forint alatt a legolcsóbb megoldás. A sírkő már költségesebb is lehet ennél, és sokan csak a temetés után néhány évvel engedhetik meg maguknak, hogy a kellő színvonalú sírboltot kialakíthassák az elhunyt számára.

 

A műkő urna sírkő 100 ezer forinttól indul, a márványból készült sírkő 260 ezer forintos ár alatt biztosan nem érhető el, de ha a gránit mellett szeretnénk letenni a voksot, akkor urna esetében 120 ezer a minimális költség, szimpla sírkőnél pedig 260 ezer forinttól indul az.

 

Vélemény, hozzászólás?