Megújul az egykor népszerű Trabant

Elkészült az új elektromotor-hajtású Trabant nT, amely egyetlen töltéssel 160 km-t is képes megtenni. Ezt nem csak akkumulátorainak köszönheti, hanem a tetején elhelyezett napelemnek is. Ezt az új modellt hasonlóan elődjéhez szintén Zwickauban gyártanák, de támogatók nélkül még csak a prototípus elkészítéséig jutottak, amelyet ez évben Frankfurtban sikerült bemutatni.

A régi külső sportosabb jelleget kapott az új Trabanton, de még így is kifejezetten retro hangulatot áraszt. Amodernebb külsővel megjelentek rajta a kerekded formák, amit az első és a hátsó lámpákon jól láthatunk. Belső elrendezése igen kényelmes. A kilincsváltó és a körműszer továbbra is megmaradtak. Az autó 65 lóerős, mellyel 130 km/óra teljesítményre képes. Tömege egy szokványos városi kisautóhoz hasonlóan 1050 kg.

A környezetvédelem és az energiatakarékos előállítási és fenntartási költségek azok, amelyek megvalósítására már komolyabban is készülnek a nagyobb autógyártó cégek. Azt szeretnék, ha a Trabant nT egy mindenki számára elérhető városi kisautó lenne, ám a jelenleg becsült eladási ára ezt nem tenné lehetővé. Az eredeti Trabant rendkívül olcsó volt, sőt, nem csak az autó, hanem a szükséges alkatrészek is, nem is beszélve a könnyű beszerezhetőségről.

Az interneten is találhatunk olyan oldalakat, amelyek támpontot nyújtanak akár a kezdő Trabant tuning kedvelőinek is. Akár optikai változtatásról, akár az igazi teljesítmény-fokozásról legyen szó. Az egyszerű átalakításokon túlmenően igazán klassz autót is építhetünk, akár egy nagyobb teljesítményű motor beépítésével. Ez anyagilag nagyobb költséget jelent, és az időt is rá kell szánni, főleg, ha a külsőt egy kicsit egyedivé és divatosabbá szeretnénk tenni. Színes fantáziánk végtelensége miatt már eddig is szép számmal készültek kreatív és népszerű aszfaltbetyár járgányok.

Vélemény, hozzászólás?