Magyar tőzsdei visszatekintő a 2014-es évre

A magyar tőzsde az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 2014-ben sem teljesített jól. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a BUX 2014-ben 11%-ot esett vissza. A meghatározó részvények közül is csak a Magyar Telekom tudott emelkedni, de ez főként csak az elmúlt évek rossz teljesítményének tudható be, az elmúlt két évben 45%-ot csökkentek részvényeinek tőzsdeárfolyamai. Az esés nemzetközi folyamatoknak is köszönhető, akárcsak a közép-európai térség többi tőzsdepiacán. A legnagyobb hatást az ukrán válság és az oroszok ebben játszott szerepe gyakorolta a tőzsdére, hiszen Oroszország befolyása jelentős erre a térségre. A szakemberek szerint javulás akkor következhet be, ha sikerül rendezni az orosz-ukrán vitát, és a háborús helyzet megszűnik.

Az OTP részvénycsomag komoly veszteségeket könyvelhetett el a magyar tőzsdén. Ukrán leánybankjánál a késedelmes hitelek aránya nagy mértékben megnőtt. Az orosz leánybank helyzete is aggodalomra ad okot a rubel pénzpiaci gyengülése miatt, bár a szakértők szerint a helyzet kezelhető. A hazai devizahiteles csomag további súlyos veszteségeket eredményezett, és a 2015-ben megtörténő forintosítás is a részvények árfolyamának csökkenését prognosztizálja.

A MOL részvények is meghatározói a magyar tőzsdei kereskedésnek. 2014-ben az árfolyamot leginkább a horvát leányvállalat, az INA körüli problémák mozgatták. Emellett az amerikai nyomásra folyamatosan eső olajár és a kitermelési stratégia átalakítása is lefelé nyomta a csomagok árát.

A magyar gyógyszeripari óriás, a Richter orosz kapcsolatai miatt veszített el komoly befektetőket. Az év elején már jelezték, hogy a profit a tervezettnél kisebb lesz, azonban ezt év végén újra meg kellett tenni, mert az orosz külpolitikai helyzet tovább romlott és az orosz deviza katasztrofális helyzete is csökkentette a várható profit szintjét.

Vélemény, hozzászólás?