Komoly baj lehet a háttérben, ha a gyereknek rendszeres középfül gyulladása van

A középfülgyulladás odafigyelést igénylő probléma, hiszen nem csak fájdalommal és nagyon rossz közérzettel jár, de szövődmények is társulhatnak hozzá a nem megfelelő kezelés apropóján. Különösen így van ez gyermekeknél, ugyanis esetükben a fülkürt sajátos anatómiával rendelkezik és működése is érzékenyebb, mint a felnőtteknél. Rövidsége és a laza kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásos folyamatok során gyorsabban elzáródik. Nagyon fontos, hogy gyermekeknél az optimális fülkürt-működést nátha esetén gyakori és alapos orrváladék leszívással biztosítsuk.

Nem ritka, hogy a középfülgyulladás visszatérő jellegű, ilyenkor a háttérben akár az orrmandula is állhat, melyet esetleg érdemes lehet eltávolítani. A betegség a dobüreg csontos képleteire is átterjedhet, mely során műtéti megoldás válhat szükségessé. Amennyiben szövődményekre leszünk figyelmesek, és ha a gyerekorvos nem tud gyors beutalót adni, akkor irány a magánrendelés, ahol soron kívül lehetőség van a szakember segítségének igénybe vételére.

Alapvetően elmondható, hogy ha a középfülgyulladás során helyesen megválasztott antibiotikumot használunk és a megfelelő ideig tesszük ezt, akkor nem kell szövődményekre számítani. A gennyes középfülgyulladás esetén ritkán ugyan, de agyhártyagyulladással is társulhat, és agytályog is kialakulhat. Ilyen esetekben szintén műtéti megoldás válhat szükségessé, ugyanis a fülben levő gyulladás ilyen módon szüntethető csak meg.

Mindenképpen odafigyelést igényel a gyermek a középfülgyulladás után is, hiszen előfordulhat, hogy a láz, a fülfolyás és a fájdalom ugyan megszűnnek, de idővel újra jelentkeznek és így idült gyulladás alakul ki. A probléma akár maradandó elváltozással is járhat a dobhártyát és a hallócsontokat illetően. Ilyenkor a hallás helyreállítása és a gyulladás megszüntetése érdekében szintén műtét lehet szükséges. Természetesen nem törvényszerű, hogy a betegség komoly szövődményekkel jár, de azzal mindenesetre nem árthatunk, ha fokozottan figyelünk. Ez már csak azért is így van, mert a gyermekek sokszor nem tudják megfelelően a tudtunkra adni, hogy valójában rosszul érzik magukat és fájdalmaik vannak. Magánklinika választásával elkerülhetjük a sorban állást és a további fertőző betegségek elkapását. Ez a megoldás akkor is remek döntés, ha a szövődmények mihamarabbi orvoslása a cél.

Vélemény, hozzászólás?