Két keréken is biztonságban: a kerékpáros biztosítás

Ma Magyarországon a lakosságának 43%-a használja a kerékpárt közlekedési eszközként. Ez az arány az elmúlt években jelentősen megnövekedett, jelezve, hogy egyre többen mellőzik autójukat, és önmagukat, környezetüket és természetesen pénztárcájukat megóvva inkább tekernek egy jót a munkába, a boltba, vagy éppen kirándulni. Egyre profibb, jobban felszereltebb kerékpárokat lehet vásárolni, ezen a területen tehát az igény és a kínálat könnyedén egymásra tud találni. A kerékpárutak mennyiségi és minőségi paraméterei is lassú javulást mutatnak.  Ami hiányzik még mindig, az a megfelelő viselkedésmód, mind a kerékpárosok, mind a többi közlekedő közt.

A baleseti statisztikák közt sajnos nagyon sok a kerékpáros baleset. A balesetekről szóló hírek, a jelentések sajnos még tovább torzítják az amúgy sem fényes helyzetet, miközben az autósok és kerékpárosok viszonya egyébként sem felhőtlen. A kerékpárosok életét pedig amellett, hogy kevésbé védettek az utakon, így nagyobb veszélynek vannak kitéve és nem is mindenki nézi őket “jó szemmel”, még a bringájukat érő károk is megkeserítik. Nem mindenki tudja megtenni, hogy zárt helyen, csak általa használt helyiségben tárolja kerékpárját, amíg dolgozik, vagy ha otthon van, és akkor még a boltba, postára való beszaladást ne is említsük. Hiába van a kerékpár zár, az ügyes tolvajnak ez nem akadály. Néha pedig az is elég gond, anyagi veszteség, ha nem az egész bringát, csak valamely alkatrészét tulajdonítja el valaki.

Bár a szeretett, megszokott kerékpár nem pótolható, de lopás, károkozás esetén nem akkora anyagi teher, ha van biztosítás. Hosszú ideig kimondottan a kerékpárosoknak nem volt elérhető biztosítási csomag a piacon, az első ajánlatokkal alig egy éve rukkolt elő egy hazai biztosító társaság. A kerékpáros biztosítás kiterjed lopásra, elemi kárra, valamint magasabb díjfizetéssel már balesetbiztosítással is kiegészíthető. A felelősségbiztosítás még hiányzik a palettáról, de a Magyar Kerékpárosklub tagjai, akik a tagdíjfizetésnek is eleget tettek automatikusan biztosítva vannak kerékpáros balesetekre és károkozói felelősségbiztosításra.

Egyelőre még elég szűk körből választhatnak biztosítást a kerékpárosok, de ezt ellensúlyozza némileg, hogy a biztosítási csomagok speciális elemeket is tartalmazhatnak, melyek a kerékpárosok életét igyekeznek megkönnyíteni. Így például baj esetén lehetőség nyílik információs szolgálat elérésére, amely segít abban például, hogy hol található a legközelebbi szerviz, vagy akár meghibásodás esetén kerékpárkölcsönzésre is lehetőséget nyújt a biztosított számára.

Vélemény, hozzászólás?