Jó befektetés a devizakereskedelem?

Az internetet böngészve egyre több helyen tűnik fel az ilyen-olyan „forex” kereskedelmet reklámozó hirdetések sokasága. Én is, mint egyszerű netfelhasználó látom, ahogy Éva/Géza/Tibi/Zsuzsi  100 és 10 000 euró közötti összegeket keresett egy hónap, vagy akár egy nap alatt is. Sok helyen GYES-en lévő anyukák reklámozzák, milyen könnyen is jutottak átlagos állampolgárok fizetésének sokszorosához úgy, hogy a kisgyerekük közben az ölükben ült.  Ezek után döntöttem úgy, kicsit jobban utánanézek, miről is van szó.

Sokunknak van nehezen összekuporgatott pár tízezer, vagy százezer forintunk, melyet szívesen befektetnénk, hogy termeljen egy kis pluszt a havi bevételhez. Először a bank jut eszünkbe, azonban a kamatok mértéke lohasztó: egy év alatt örülünk, ha pár ezer forintot kapunk lekötött pénzünkért. Ilyenkor jön képbe a devizakereskedelem: csak 25 000 forint kezdőtőke kell, és már jönnek is a százezrek!

Persze, mint minden, ez is csak a hirdetésben hangzik jól: egyes kutatások szerint hosszú távon a befektetők 95%-a veszteséggel zár. A fórumok, leírások – melyek természetesen nem a reklámozók oldalain találhatók) – szerint sokan több százezer forintot költöttek el már az elején oktatásra, hogy aztán még többet veszítsenek kétes üzleteken.

Ha jobban belegondolunk, mi is rájöhetünk: ez a dolog soha nem működhetne mindenkinél. Ha mindenki csak pénzt keresne egy piacon, hogyan is működhetne az? A válasz egyszerű: sehogy. Vajon miért is tanítanák egyetemeken a közgazdaságtant, a pénzügyet és a számvitelt, ha mindenki értene hozzá egy húsz perces tanfolyam elvégzése után? Szerintem mi átlagemberek jobban tesszük, ha megspórolt pénzünket inkább elköltjük családunkra vagy magunkra, akkor legalább látjuk is valami hasznát.

Vélemény, hozzászólás?