Itt az ősz, érdemes téliesíteni a kertet, mielőtt jönnek a fagyok!

A télhez közeledve nem csak a gépjárműre, de a kert felkészítésére is érdemes odafigyelni. Ha nem mulasztjuk el az ekkor legfontosabb kerti munkálatokat, akkor tavasszal egyszerűbb lesz rendbe szedni az otthont övező környezetet. Mint bármely évszakban, így ezúttal is fontos szerep jut a gyomok eltávolításának. Ha zöldségeket is termesztettünk, akkor érdemes átgondolni, hogy ezeket meghagyjuk, ezzel eleséget hagyva a madarak számára. A lehullott faleveleket és az itt-ott éktelenkedő gyomokat azonban mindenképpen távolítsuk el. Zöldhulladék elszállítás keretein belül megszabadulhatunk a rothadó növényektől.

 

Annak érdekében, hogy tavasszal csodaszép növények ékesítsék a kertet, érdemes még a talaj befagyása előtt gondoskodni a virághagymák ültetéséről. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kerti csap elzárásának fontosságát. A befagyott vezetékek komoly károkat okozhatnak, ezért a kerti fák, cserjék és örökzöldek megöntözése után zárjuk el a csapot. Hasonlóképp érdemes arra is figyelni, hogy ne maradjon víz a slagban, a kinti folyadéktárolókban és esővízgyűjtő hordókban, ugyanis a fagy ezekben is kárt tehet.

 

Míg tavasszal rendszerint kiültetjük a napfényt jól tűrő növényeket, addig télhez közeledve fontos, hogy azokat helyezzük el a lakásban. A kinti növényekre is célszerű figyelni, a fák tövéhez pedig terítsünk el mulcsot, ami szintén védelmet biztosít. Amennyiben nagy alapterületű kertünk van, és a fákról tetemes mennyiségű levél hullott le, akkor érdemes a kertrendezés során a praktikusságra törekedni. Ehhez egy 12.000 Ft-os lombszívó gép is elegendő, melynek köszönhetően egyszerűen és gyorsan gyűjthetjük össze a leveleket.

 

Ne feledkezzünk meg a kerti világítás telepítéséről sem, ugyanis a novemberi hónaptól kezdődően már rendszerint délután öt órakor sötét fogad bennünket az udvarban. A lépcsőfeljáró környékére speciális megvilágítás is ajánlott, ezzel elkerülve, hogy a későbbiekben megcsússzunk itt. A mozgásérzékelős homlokzati világítás és a fali karok is jó szolgálatot tesznek a téli időszakban. A kertrendezéshez használt szerszámokat pedig mindig tisztán helyezzük a kamrába, ugyanis legközelebb majd csak hónapok múlva lesz azokra szükség. Nem árt, ha a hólapátot előkészítjük, így az első nagyobb havazás alkalmával azonnal kéznél lesz az eszköz.

Vélemény, hozzászólás?