Hamarosan újra a régi fényében tündökölhet a biztosítási piac

A válság a biztosítások területén igen komoly károkat okozott, hatalmas visszaesés volt tapasztalható a piac e szegmensében. Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökének nyilatkozata szerint azonban ez hamarosan megváltozhat, egy-két éven belül erős fellendülés várható a gazdasági növekedés beindulásának köszönhetően.

Az elemző elmondta, hogy gazdaságunk egyik fontos indikátora a biztosítási piac, mivel ha váláság van, a magánszektor először a biztosítási díjakat csökkenti, azonban ha növekedés tapasztalható, akkor a kockázatok mérséklése miatt indokolttá válik új biztosítások megkötése. Mivel a huszonegy hónapja tartó fogyasztásnövekedés miatt nő a kis- és középvállalkozások árbevétele, így a profitjuk is, már rendelkeznek elegendő szabad kerettel a biztosítások megkötéséhez.

A felpörgő piacot jól szemlélteti, hogy 2014-ben a felelősségbiztosítások teljes állománya százezer szerződést tett ki, ez pedig közel hetven százalékos növekedés a 2011-ben érvényes, hatvanezer szerződést kitevő állományhoz képest. A felelősségbiztosítások között főként munkaadói, termékfelelősségi vagy éppen vezető biztosítás szerepel. Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke elmondta, hogy a jövőben várhatóan tovább növekvő GDP-vel a károk száma és mértéke is nőni fog, ezért a felelősségbiztosítási limiteket ehhez mérten kell meghatározni.

Az Hidvégi Áron, a Századvég Alapítvány igazgatója egy érdekes felmérést osztott meg velünk: ezer ember bevonásával készített kutatás során kiderült, hogy a magyar lakosság átlagosan négy biztosítás ismer. Ez a szám jelentősen kevesebb, mint az európai átlag, tehát kijelenthetjük, hogy a biztosítások ismeretének terén országunk állampolgárai lemaradásban vannak, a téma nem szerepel központi helyen értékrendjükben.

Vélemény, hozzászólás?