Gondolatok az online világ káros hatásairól

Kétségtelen, hogy az új évezred második évtizedére az internet, az online világ szinte mindannyiunk életének meghatározó részévé vált. A digitális tér jelentős mértékben megkönnyíti életünket: a kapcsolattartás soha nem volt ilyen egyszerű és olcsó, az információk hihetetlen gyorsasággal jutnak el hozzánk, és szinte ki sem kell lépnünk otthonunkból ahhoz, hogy találjunk valamilyen szórakozási formát szabadidőnk eltöltésére.

Nem árt azonban végiggondolni, hogy ez a csodás digitális világ nem rejt-e magában veszélyeket, életünket negatív irányba megváltoztató hatásokat. A témában már jó pár évvel ezelőtt megkezdődtek a kutatások. A korai időszakban főként a játékok agressziót fokozó hatásait vizsgálták a pszichológusok. Az eredmények tekintetében elmondhatjuk, hogy az egészségesen szocializálódó fiatalokra ezek a durva játékok nem jelentenek veszélyt.

A szociális jelleg kidomborodása után érdemes megvizsgálni, milyen hatással van közösségi életünkre az online világ. Sajnos a jelenlegi kutatások azt igazolják, hogy jó néhány szocializációs torzulást eredményezett az internet. Egyes problémák okozói az online játékok. A napi négy óránál többet online játékokkal játszó fiatalok a vizsgálatok szerint az élet többi aspektusát (mint például a tanulás vagy a munka) unalmasnak találják, ezért azt nem képesek megfelelően végezni, rossz eredményeket produkálnak.

A másik aggasztó aspektus a túlzott szexualitás, az online pornó. A vizsgált fiatal férfiaknál bizonyos idő elteltével már nem volt igény a tényleges, férfi-nő kapcsolatra. Véleményük szerint sokkal egyszerűbb online szexet nézni, és kielégíteni gyorsan az igényeiket, mint egy kapcsolattal bajlódni, ahol folyamatosan meg kell felelni a másik félnek. Ezek a fiatalok már képtelenek egy hagyományos családmodell felépítésre és ennek a trendnek a folyatódása, sőt erősödése várható a jövőben is.

Vélemény, hozzászólás?