Finom őszi ételek

Lehet azon siránkozni, hogy milyen borús az idő, hogy semmit nem lehet nagyon az otthonunk falain kívül csinálni, mert nem tudni, mikor szakad a nyakunkba egy nagyobb eső. Tehát lehet nem szeretni az őszt. Ettől azonban biztos, hogy nem lesz jobb az ember hangulata. Sokkal vidámabb, ha megkeressük ennek az évszaknak is a szerethető oldalait.

Hogy mi a jó az őszben? Kezdjük a sort a szilvával, a körtével, a szőlővel, melyek az ősz legfinomabb gyümölcsei és kiválóan alkalmasak arra, hogy feltöltsék szervezetünk vitaminraktárait. Ezekből a gyümölcsökből pedig a nyersen való fogyasztás mellett nagyon finom gyümölcsleves készíthető, sőt egy mézes-mogyorós gyümölcssaláta is tökéletes eledel délutáni nassolni valónak, vagy egy könnyű vacsorának.

Az ősz termései közt köszönthetjük a sütőtököt, mely nemcsak a sütőbe helyezve, megsütve isteni, hanem főételként tésztás változatban is fogyasztható. A sütőtökös tészta elkészítése nem kíván nagy konyhai előismereteket. Nem kell hozzá más, mint egy közepes sütőtök, egy kis üveg paradicsomkonzerv, egy gerezd fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, egy kevés olaj, az elmaradhatatlan só, meg egy kevés oregánó, kakukkfű, bors. Továbbá az egészséges táplálkozás szellemébe egy csomag durumtésztát, és 20 dkg zsírszegény sajtot kell beszerezni. Első lépésként alufóliába kockázva a sütőtököt megsütjük, majd még apróbbra kockázva a közben már megfonnyasztott hagymával, paradicsomkonzervvel, zúzott fokhagymával és fűszerekkel jól összeforraljuk. Ezt a szószt a kifőzött, és tűzálló tálba tett tésztára öntjük, majd a reszelt sajttal megszórva a sütőben kicsit összepirítjuk.

Az ősz finomságai pedig még mindig nem értek véget, hiszen elérkezett a gesztenyeszezon! Ennek köszönhetően az őszi hónapokban szülinapjukat ünneplők részére készülhetnek a csodás gesztenyetorták. A hétvégi ebédeket is meg lehet koronázni különféle gesztenyés ínyencségekkel, például gesztenyés kiflikkel.

Vélemény, hozzászólás?