Érelmeszesedés – korunk egyik népbetegsége

Magyarországon az elhalálozások közel 50%-át a szív- és érrendszeri betegségek teszik ki, amelyek mind-mind az érfalak károsodása, az érszűkület, illetve az érelmeszesedés következményeként alakulnak ki. Ezért is számít az érelmeszesedés korunk egyik népbetegségének.

Miért jelent ekkora problémát az érelmeszesedés? Ez a betegség csendesen, alattomosan alakul ki. Semmi tünete nincs, sokszor csak egy súlyos eseteknél, mint például a stroke, derül ki, hogy akár már 70%-os az érszűkület.
Korunk egyik népbetegsége, az érelmeszesedés során az érfalak belhártyán mikrorepedések, sérülések keletkeznek és a vérből a koleszterint, zsírt szállító részecskék az érfalra rakódnak, úgynevezett plakkok alakulnak ki. Ennek hatására az érfal elveszti rugalmasságát, megvastagszik, merevvé válik. Mivel egész testünket behálózza az érrendszer, így ez a betegség testünk bármelyik részén jelentkezhet.

Az érelmeszesedésnek komoly következményei vannak: embóliát, azaz érelzáródást okozhat, kialakulhatnak szív és mellkas, agyi, végtagi artériás megbetegedések. Ez a kiváltó oka például a szívinfarktusnak, szélütésnek, stroke-nak, szívelégtelenségnek, de károsodást okozhat a vesében is.

Annak az oka, hogy korunk egyik népbetegségévé válhatott az érelmeszesedés és az általa okozott betegségek, az emberek mozgásszegény, egészségtelen táplálkozású, stresszes, kedvezőtlen, mérgező környezeti ártalmakban gazdag életvitelére, életmódjára vezethető vissza.

Mint minden betegség, így az érelmeszesedés ellen is tudunk védekezni, hiszen az ép, egészséges érfalon nem alakulnak ki lerakódások, ezért az érfal egészségének, rugalmasságának a megőrzése kulcsfontosságú az érelmeszesedés megelőzésében.

Vélemény, hozzászólás?