Egyre többen keresnek kiadó szobát Budapesten hosszútávra

Budapesten hiába tűnik úgy, hogy megtorpant az ingatlanpiac, ez valójában csak a növekedésre igaz – albérletet egyre többen keresnek hosszú távra. Főként a diákokra és pályakezdőkre, vagy újonnan a Fővárosba költözőkre igaz, hogy pár hónapnál több időre, jellemzően fél évre akarnak lakást vagy még inkább szobát bérelni.

Mert igaz ugyan, hogy nagyjából beállt az elérhető albérletek száma, ám a költségek növekedése miatt egyre többen inkább szobát bérelnek csak a teljes lakás helyett. Márpedig egyre több a kiadó szoba Budapesten hosszútávra.

A főbérlőnek is jobb, ha valaki hosszabb időre bérli az ingatlant

Érdemes szem előtt tartani, hogy az ingatlanpiac nem szeretetszolgálat, vagy közüzem, így a tulajdonosok és főbérlők hasznot akarnak realizálni a sok tízmillió forintért megvásárolt és milliós költséggel felújított lakásaikon.

Vannak, akik az Airbnb kínálta szolgáltatásokra használják, ami kifejezetten rövidtávú lakáskiadás, mások azonban, mint a PPP Zrt. is, inkább a hosszú távú bérlőket keresik. Ennek az oka egyszerű: aki hosszú távra bérel lakást, az egyrészt folyamatosan fizeti a bérleti díjat, így a kiadó lakás vagy szoba nem áll üresen – ami viszont a tulajdonosnak jelent költséget.

Ráadásul aki hosszú távra bérel szobát, jellemzően vigyáz is rá, nem lakja le, nem halmoz fel adósságokat, hiszen érdekében áll, hogy otthonosan érezze magát az albérletben! Kiváltképpen akkor, ha egyébként is kedvező áron bérelheti a szobát, mint az Albérlet Budapest weboldalon  megtekinthető kiadó szobák esetében.

Az albérletpiacon egyaránt megfigyelhető ciklikus és állandó folyamatok

Magyarország esetében – hasonlóan a többi európai országhoz – többféle folyamat figyelhető meg az albérletek piacán. Ezek egy része ciklikus, a többi állandónak mutatkozik.

A ciklikus folyamatok közé tartozik például az aktuálisan elérhető albérletek száma. A tanév végével, főként a kiadó szobák esetében, hirtelen rengeteg kiadó albérlet válik elérhetővé, majd az új tanév kezdetére jelentősen visszaesik a számuk.

Az állandó folyamatok közé viszont az elvándorlással, környezettel és munkalehetőségekkel összefüggő jellegzetességek tartoznak. Ilyen például a vidék – egyetemváros, vagy falu – iparváros ellentét.

Ma már nem feltétlen beszélhetünk arról, hogy Budapesten a legdrágább élni, hiszen, érthető okokból, az osztrák határ mellett, vagy Debrecenben is kifoghatunk igencsak magas árú albérletet.

Egyre többen keresnek kiadó szobát Budapesten

Az már az ország történelmi léptékben kifejezetten gyors gazdasági-társadalmi átalakulásának köszönhető, hogy a Fővárosban úgy növekszik a hosszú távra kiadó szobák iránti igény, hogy egyébként a lakások iránti kereslet növekedése megtorpanni látszik.

Mindez nem jelenti azt, hogy kevesebben akarnának albérletben lakni! Csak annyit jelent, hogy nem akarnak még többen, mint eddig. Azt mondhatjuk tehát, hogy amíg érdemben nem változik meg a lakáspiac és a gazdaság – például azzal, hogy beindul egy nagyszabású állami bérlakás terv és záros határidőn belül több ezer olcsó állami albérlet jelenik meg a piac kínálati oldalán –, addig nyugodtan számíthatunk arra, hogy a kiadó szobák iránti kereslet még növekedni is fog egy darabig.

Vélemény, hozzászólás?