Egészséges táplálkozás télen
Az egészséges étkezés természetesen nemcsak télen kell, hogy mércéje legyen táplálkozásunknak,de a hidegebb időben fokozottabban védenünk és erősítenünk kell szervezetünket. Így megóvhatjuk magunkat a nemkívánatos megbetegedésektől, melyek nemcsak fizikálisan, de a jelenlegi gyógyszerárak és táppénzes időszakra járó kifizetések mellett anyagilag is igen megterhelők tudnak lenni.
Persze mondhatja bárki, hogy neki vasból van a szervezete, nem árt semmi, de a téli hónapokban azért is érdemes tudatosan odafigyelni arra, hogy mi kerül a tányérunkra, mert a szervezet ilyenkor több táplálék bevitelét igényli, és bizony könnyen lehet a kilókat is szaporítani. A jól megválasztott ételek fogyasztásával pedig még egy előny jár a betegségek elkerülése és testsúlyuk megőrzése mellett, mégpedig az, hogy tavaszra nem ürülnek ki szervezetünk raktárai és nem ér utol minket a tavaszi fáradtság néven ismert fizikai gyengeség.
Télen tehát főként spárgából, brokkoliból, sárgarépából, burgonyából, kelkáposztából és a hagymafélékből fogyasszunk minél többet, mert ezek vitaminokban, rostban gazdag ételek. Emellett nagyon jó alapanyagai leveseknek, főzelékeknek, de köretként is ott lehetnek sült húsok mellett, ha épen nincs kedvünk salátaként nyers formában rágcsálni őket.
Igen népszerű és bizony egészségünk szempontjából fontos anyagokat tartalmazó, magas tápértékű és hihetetlenül finom zöldség a sütőtök. Már gyermekkorunk legkedveltebb íze is a sütőtökpüré volt, felnőttként pedig nemcsak sütve, hanem salátában, vagy krémlevesként is fogyaszthatjuk. Természetesen az egészséges ételek gyakrabban való fogyasztása mellett a megfelelő öltözékről sem feledkezzünk meg, hiszen belülről és kívülről egyaránt óvnunk kell szervezetünket!