Devizahitelek: mi lesz az autódevizásokkal?

A devizahitel kapcsán a legnagyobb figyelmet a lakásvásárlás miatt felvett kölcsönök kapják, valamint a szabad felhasználású hitelek, hiszen ezek jelzálog alapúak. Ugyanakkor vannak más érintettjei is a devizacsapdának, ők pedig az autóhitelesek. A deviza alapú, autóvásárlás céljából felvett kölcsönök adósai is nehéz helyzetbe jutottak az elmúlt években, így nem csoda, hogy ők is tűkön ülve várják a devizaperek végeredményét.

A Kúria jogegységi határozatának törvénybe foglalása által, az árfolyamrés semmissé válása révén az autódevizahitellel terhelt családok is fellélegezhettek kicsit, hiszen már érezhető volt, hogy ők sem maradnak ki a devizahitelek tisztességtelenségének bizonyítását követő elszámolásból.

Az előzetes becslések alapján van olyan devizaalapú autóhitel, ahol akár a kölcsön egyharmada is visszajár az adósnak. Természetesen az elszámolás nem fog mindenkire vonatkozni, hiszen elévülési időt is kiköt majd a jogszabály, mely öt év. Kártalanításban a túlzott mértékű hiteltörlesztés miatt azok részesülnek, akiknek még élő szerződésük van, vagy az elévülési időn belül járt le a hitelük.

A többi devizáshoz hasonlóan most az autódevizahitelben érintetteknek is ki kell várniuk, amíg az elszámolás módját rögzítő törvényt az Országgyűlés elfogadja. Ezután fog kiderülni majd, hogy ki mire számíthat, vagyis a visszajáró összeget hova kell elszámolni a banknak. Az biztos, hogy akinek már lezárt ügylete van a bankkal, de jogosult visszafizetésre, annak a pénzintézetek egy összegben lesznek kötelesek megfizetni a “sarukat”.

 

 

Vélemény, hozzászólás?