Devizahírek: hogy állnak az ígéretek?

Hosszú évek teltek el a válság óta, amikor a devizahitelesek rádöbbentek, milyen nagy kockázatot is rejt az árfolyamváltozás. Azóta sokféle “ötlettel” rukkoltak már elő, néhány, mint a rögzített árfolyamon való végtörlesztés, az árfolyamgát, az eszközkezelő alap realizálódott is, de a devizahitelek végleges megoldását egyik sem jelentette.

Most pedig az elszámoltatás, a fair bankolás és főként a forintosítás tartja lázban, és bizony osztja meg a hitelesek igen széles rétegét. Ami már biztos, hogy jövő év elején a pénzintézeteknek túl kell esniük az elszámoláson, igaz különbség lesz időben a pereskedő és pert nem indító bankok elszámolása közt. A devizahitelesekre kerül először sor, majd a forinthiteleseket megillető tisztességes eljárás sem késlekedik majd sokáig.

Az elszámolást követően kerülhet sor majd a forintosításra, melyet várhatóan jövő héten szavaz meg az Országgyűlés. A forintosítás esetében a megjelölt árfolyam “verte” ki sokaknál a biztosítékot, hiszen az eurót 309 forinton, a svájci frankot 256,5 forinton tervezik átváltani. Bizony sok hiteles esetében ez több mint 100 forint plusz terhet jelent devizánként az eredetileg felvett svájci frank, euró esetében.

A tervek szerint, az elszámolások és forintosítás után azonnal következik a fair bankolás bevezetése, melyről egyelőre még sokat nem lehet tudni. Mindössze néhány információt csepegtettek el, mint például a háromévente külön szabályok szerinti kamatemelést, a késedelmi kamat és THM maximalizálását.

 

Vélemény, hozzászólás?