Az ünnepi ajánlatok veszélyei

pénzhiány

Ki ne szeretné, hogy kedvese, gyermeke, szülője a karácsonyfa alatt rejlő meglepetését kibontva igazi örömtől sugározva tartsa kezében az ajándékát. Mindenki fontos, hogy a tökéletes, a vágyott ajándékot adhassa meg szerettének. De minden áron?

Bizony vannak, akik képesek Karácsonykor meggondolatlanul beleugrani egy olyan hitelbe, amelynek következményei, súlya az ünnepek elmúltával akár a következő év minden hónapjában nyomja majd a vállukat. Az át nem gondolt hitelek felvételében pedig az ünnepek alatt minden lehetséges kommunikációs csatornát elárasztó akciós ajánlatok nagy csábítást jelentenek.

A karácsonyi túlköltekezés ellen tehát a minimális jövedelem nem jelent védelmet, hiszen sokféle hitel válik elérhetővé kevés fedezettel is. Főként a hitelkártya-forgalom, a személyi kölcsön és az áruhitel területén várják a kölcsönfelvételek sokszorozódását, éppen ezért nagyon sok akciót ezeknél a kölcsönformáknál dobnak be a hazai pénzintézetek.

Felelős döntést kell hoznia azoknak, akik már most tudják, hogy a vásárlási hajrában bizony a szűkös anyagiak miatt kénytelenek lesznek hozzányúlni az eddig óvatosan félrerakosgatott, vagy csak minimálisan használt hitelkártyakerethez, vagy netán egy újabb fogyasztási hitelben gondolkodnak, A felelős döntés nem más, mint annak felmérése, hogy milyen terhet ró majd az ünnepek után a háztartás pénzügyi helyzetére a felvett kölcsön, hogy marad-e likviditási alap, vagyis, ha beüt valami baj, akkor sem válik az ember fizetésképtelenné. A fogyasztók védelme kapcsán a Magyar Nemzeti Bank is kampányt hirdet a felelős hitelfelvétel érdekében, valamint ellenőrzi az ajánlatok jogszabályban előírtaknak való megfelelőségét.

Vélemény, hozzászólás?