Az online játékok céhei

Az online játékok legfontosabb jellemzője, hogy egy közösségben, több ezer, nem egy esetben akár milliónyi más játékossal is együtt játszunk. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a játszani vágyó személyek többsége szívesebben vág bele a szórakoztató játékokba, ha azt saját ismerőseivel, barátaival tehetni meg. Ennek következtében az egyjátékos üzemmódú játékok háttérbe is szorultak, és a világhálón keresztüli szórakozás került előtérbe.

Az online világban igen fontos szerepet tölt be a baráti közösség. A játékok jelentős részében “guildekbe”, magyarul céhekbe tömörülhetnek a játékosok. Ezek a más néven klánoknak nevezett csoportosulások különböző játékbeli előnyökhöz is juttathatják tagjaikat: a szerepjátékokban közös kalandokba vághatnak bele plusz tapasztalati pontokért, vagy a lövöldözős játékokban klánok közötti háborúkat, úgynevezett “clan war-okat” szervezhetnek nekik.

Különösen fontos azok számára a céhek szervezésének lehetősége, akik saját ismerőseik között nem találnak játszótársakat. Jó néhány olyan játék van a piacon, ahol a tartalom jelentős része csak csoportok számára elérhetők. Az online szerepjátékok legtöbb képviselőjénél a céhek szervezik az úgynevezett “raid-eket”, ahol is a legerősebb ellenfeleket győzhetjük le, természetesen sokkal nagyobb jutalmakért, mintha egyedül vágunk neki a kalandozásnak.

A céheknek lehetnek valós életünkre is kihatásai: nem egy igazi barátság szövődött már a guildek tagjai között. A játékbeli klánok sok esetben céhtalálkozókat is szerveznek az online világon kívül, ahol személyesen is megismerhetik egymást. Az is előfordult már, hogy egyesek az igaz szerelmet találták meg klántársukban, és tartós párkapcsolat lett a játékban kezdődő ismeretségből.

Vélemény, hozzászólás?