Az elszámoltatás után hitelkiváltással versenyeznek a bankok a devizahitelesekért

Az elmúlt héten minden egyes devizahiteles ügyfél megkapta a tájékoztatót bankjától, és sokan tíz- vagy százezreket kaptak vissza az elszámoltatásnak köszönhetően. A pénzintézetek most új versenybe kezdtek az ügyfelek kegyeiért: hitelt kiváltó ajánlatokkal környékezik meg az adósokat, hogy az ő bankjukat válasszák a régi helyett. Ennek pénzügyi előnyei is lehetnek az hitellel rendelkező személyek szempontjából: átlagosan 400 000 – 1 000 000 forint közötti összeget spórolhatnak meg egy jól sikerült konstrukciónak köszönhetően.

Sok hitelest kellemetlen meglepetés is érhetett: a levél felbontása után bosszúsan vehették tudomásul, hogy nem az előzetes becslések alapján számított magasabb visszatérítést kapták, vagy a törlesztőrészlet közel sem lett olyan alacsony mint számítani lehetett rá.

Ebben az esetben részletes kimutatást kell kérni az elszámolást végző pénzintézettől, melyet az öt napon belül köteles is elkészíteni. Ha továbbra sem ért egyet a döntéssel a hiteles, akkor panaszt lehet tenni az elszámolás kézbesítésétől számított harminc napon belül. Amennyiben ekkor sem történik egyezség az ügyfél és bank között, akkor a Pénzügyi Békéltető Testület közreműködését kell kérni, ha így sem születik megállapodás, akkor bírósághoz kell fordulni.

A hitelkiváltás szempontjából fontos észben tartani, hogy a bankok a jól és pontosan fizető adósokért versenyeznek. Bár nem kötelezően előírt, a bankok minden esetben vizsgálják leendő ügyfelük hitelképességét. Az egyes pénzintézetek ajánlatai között pedig akár százezer forintos eltérés is lehet, ezért fontos, hogy több ajánlatot vizsgáljunk meg, mielőtt belevetjük magunkat egy újabb hitelbe. A legcélszerűbb, ha egy szakember segítségét is kérjük, úgy biztosabbak lehetünk benne, hogy nem hozunk újabb rossz döntést.

Vélemény, hozzászólás?