Amiért szívesen spórolunk: befektetési célok

Pénzügyi céljai mindenkinek vannak, még ha akkor is, ha éppen nincs miből megspórolni adott pillanatban. Ha pedig a befektetési célokat vesszük górcső alá, akkor vannak olyan területek, amelyek oroszlánrészt képviselnek a megtakarítások terén.

Az európaiak emberek befektetési szokásait monitorozva egyértelmű, hogy a váratlan kiadásokra való “bebiztosítás” áll az első helyen. Az aktuális megtakarítások mellett a biztonságot hosszútávon a nyugdíjas évekre való felkészülés jelenti, miközben a spórolás, előrelátás a gyerekek jövője szempontjából is jelentős.

A nagy európai átlaghoz képest a magyaroknál a célok hasonlók, csak a sorrend más. Magyarországon első helyen a gyermekek jövője áll, második helyre a váratlan kiadások kerültek, míg a harmadik legfontosabb célként az egészséggel kapcsolatos költségek majdani fedezésére tesznek félre az emberek. Természetesen a nyugdíjas évekre való anyagi felkészülés, a lakásvásárlás, a jövedelemkiesés miatti spórolás sem ritka. Egyelőre azonban mindössze a befektetési célokat tekintve vélhető fel hasonlóság, mert a megtakarítások arányát nézve hazánk elmarad az európai átlaghoz képest.

Sokan a befektetéseket azért érzik fontosnak, mert bizalmatlanok az állami támogatásokkal, rendszerekkel szemben. Ezt mutatja az, hogy a befektetések céljai közt a gyermekek jövője érdekében nemcsak életbiztosítás típusú megtakarítások szerepelnek, hanem képzési alapba, vagy képzéssel kapcsolatos biztosításba fektetnek szívesen az emberek. A befektetésekbe vetett bizalom szempontjából az európai népek összességében bíznak pénzügyi céljaik elérésben, bár nagyobb arányú azok csoportja, akik ennek ellenére figyelik a pénzpiac alakulását, hogy “veszély” esetén időben lépni tudjanak.

 

Vélemény, hozzászólás?