Akkor most mi a helyzet az internetadóval?

2014. október vége felé beharangozott internetadó olyan alapvető emberi reakciókat váltott ki, mint döbbenet, hitetlenkedés, harag, felháborodottság, ellenkezés mindaz ellen, hogy a sokadik bőrt akarják már lenyúzni az adófizető emberről. Az első javaslat szerint minden megkezdett gigabyte adatforgalmat 150 forint adóbefizetés terhelne. Így az internetadó az eddig még annyira nem aktív rétegeket, a fiatalokat is megmozdulásra késztette.

Igaz, a javaslat tíz nappal később visszavonásra került, így a kezdeti tervekhez képest módosított netadó szerint az egyéni internethasználókat sújtó 700 forintos többletdíjat nem kell még fizetni, de mindez egyes elemzők szerint azért alapjaiban megrengette a bizalmat a kormány iránt, hiszen nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

Azok, akik valami realitást szeretnének látni abban, hogy miért is kellett ezt a “csalit” bedobni, azt sejtik, hogy más, kisebb rétegeket érintő, de azért súlyos anyagi mínuszokat teremtő változásokról való figyelemelterelés, vagy netán kedvezőtlen események elkendőzése volt a cél.

Egyelőre a lényeg, hogy az online is megjelenő emberek, nethasználók pénztárcája ebből az irányból még nem kerül megvámolásra. Persze ez nem jelenti azt, hogy majd más formában nem kerül az olyan jónak tűnő minimum 20 milliárdos bevétellel kecsegtető adó bevezetésre, de most még elodázásra került. Szóval most élvezhetjük a havi díjak kifizetése fejében az online világ nyújtotta előnyöket, és zökkenőmentesen folyhatnak a fel- és letöltések anélkül, hogy ezért adó formájában pluszt kellene fizetni.

Vélemény, hozzászólás?