A számlázó összekötése a webáruházzal

Egyre elterjedtebbek korunkban a webáruházak, minden áruház bocsát ki számlákat a vásárlások után. Általában kézzel kell kiállítani a számlákat, ami nem annyira kényelmes megoldás. A legkényelmesebb megoldás a számla kiállításához, ha automatizálvavan a rendszer, tehát a rendelésről egyből megkapja a számlát a vásárló.

Nézzük meg, hogy miről is van szó. A webáruházunkba leadott rendelésekről kellene kiállítanunk számlát anélkül, hogy ezt kézzel kellene megoldanunk, mert ez sok időbe telik és hát tudjuk az idő az pénz. Valamilyen módon össze kell kapcsolnunk a számlázó programunkat a webáruházzal. Az összekapcsolás valamilyen kapcsolódási ponton keresztül kell, hogy megtörténjen, ehhez az úgynevezett API-t kell használnunk. Az API egy olyan felület, ami meghatározza, hogy a webáruházunkból mit kell használnia a számlázó programnak.

A számlázó API által lekérdezett adatok fognak bekerülni a számlázó programba a webáruházunkból. A számlázó programnak szüksége van alapvetően a vásárló adataira, a vásárolt áruk adataira, illetve árára, továbbá szüksége van arra, hogy az egyes tételek milyen ÁFA körbe tartoznak. A fizetés módját is be kell integrálunk a számlába, tehát ezt is át kell tudnunk adni a számlázó API segítségével a számlázó programba.

Ha e-számlázunk akkor a számlázónak szüksége lesz a vásárló e-mail címére is, ahova a rendszer automatikusan kiküldi a számlát.<

A számlázó API integrációjához ismernünk kell a számlázó program által lekért adatokat, ezt általában meg is adják a készítők, vagy már kész számlázó API-t kell integrálunk a rendszerünkbe. Fontos azt tudni, hogy mielőtt élesben szeretnénk használni érdemes meggyőződni arról, hogy tényleg azok az adatok kerülnek átadásra, amikre szüksége van a számlázó programnak.

Az általunk használt számlázó program forgalmazójától, vagy készítőjétől érdemes információkat begyűjteni, hogy a webáruházunkba milyen módon lehetséges az integráció, ehhez vagy ismernünk kell a webáruházunk motorját, vagy a webprogramozónktól kell begyűjteni az információkat, hogy összelehessen kötni a számlázó programot webshopunkkal a számlázó API segítségével.

Érdemes tudni, hogy a számla API által az információk átadása csakis biztonságos módon történnek, tehát nem kell attól tartanunk, hogy az ügyfeleink adatai illetéktelen kezekbe kerülnének.

Vélemény, hozzászólás?