A legtöbb C-vitamint tartalmazó táplálékaink
A legtöbben azt gondoljuk, hogy a citrom az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás. Ennek ellenére ez a déligyümölcs csak a C-vitamin-tartalom lista közepén helyezkedik el, mivel 100 gramm citromban körülbelül 50 milligramm C-vitamin található. Az alábbiakban felsorolt zöldségek és gyümölcsök a citromnál jóval többet tartalmaznak ebből az értékes vitaminból.
Az acerolával leginkább a természetes növényi hatóanyag-tartalommal büszkélkedő C-vitamin-készítményekben találkozhatunk. A friss – hazánkban sajnos kifejezetten kevés helyen kapható – gyümölcs 100 grammjában akár 1600 milligramm C-vitamin is lehet. A növény ezen kívül kiváló kálium-, magnézium- és A-vitamin-forrás, így nagy részben helyettesítheti a mesterséges vitaminbevitelt. Hasonlóan jó aszkorbinsav beviteli forrást jelenthet szervezetünk számára a homoktövis. 100 gramm növényi rostban körülbelül 700-900 milligramm C-vitamin van. Hő hatására, 40°C felett elillan a növényből az immunerősítő vitamin.
100 gramm csipkebogyó 400 milligramm C-vitamint tartalmaz. Hateát szeretnél főzni belőle, fontos, hogy hidegen áztasd, mert hő hatására szintén elillan belőle a C-vitamin. A guajava egy hazánkban kevéssé ismert, de nagyobb üzletekben kapható növény, melynek egy tized kilója körülbelül 230 milligramm C-vitamint tartalmaz.A bogyós gyümölcsök közül a feketeribizli rendelkezik a legmagasabb C-vitamin-tartalommal: 100 grammonként mintegy 160 milligramm C-vitamin található. A gyümölcsöt lehetőség szerint frissen érdemes fogyasztani.
A zöldségek közül a zöldpaprika hasonló mennyiségű adagja 150 milligramm C-vitamint tartalmaz. Egy közepes méretű paprika körülbelül 70 grammnyi súlyú, tehát egymagában még nem fedezi a szükséges napi adagot. Fontos, hogy először zöldségekkel próbáljuk bevinni szervezetünk számára a c-vitamint, mert azokból könnyebben kivonjuk az értékes tápanyagot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy először Szent-Györgyi Albert is zöldségekben különböztette meg az aszkorbinsavat.