A hőszivattyús rendszer a tévhitekkel ellentétben nem csak fűtésre alkalmas

A környezetvédelem témája mind többször előkerül napjainkban. A világméretekben is egyre gyakoribbá váló problémák arra hívják fel a figyelmünket, hogy hétköznapjainkban a környezettudatosságra helyezzük a hangsúlyt. Nem csak a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán érdemel ez figyelmet, hanem a minden háztartásban fontos energiafelhasználás apropóján is. Ma már olyan korszerű megoldások mellett is letehetjük a voksot, amelyek hosszú távon nem csak energiatakarékosan, hanem olcsón is üzemeltethetőek.

 

Külföldön már sok helyen találkozhatunk az úgynevezett passzív házakkal, melyek tervezése és kivitelezése során is olyan belsőépítészeti és technikai megoldásokat részesítenek előnyben, melyek a fenntartható fejlődés szolgálatába állíthatóak. Ezek egyike a hőszivattyús rendszer, ami nem csak fűtésre, de hűtésre és meleg víz előállítására is kiválóan alkalmazható – magyarázta a Klimaszakaruhaz.hu szakértője.

 

A levegő megújuló energiaforrásunk, amelyet az év bármely időszakában kiválóan hasznosíthatunk. Ugyan a rendszer üzemeltetéséhez némi elektromos áramra szükség van a kompresszor, az elektronika és a szivattyúk, valamint kinti nagyon hideg esetén a fűtőszálak használatához, de még így is klasszisokkal olcsóbban és hatékonyabban alkalmazható a megoldás, mintha például gázzal vagy árammal igyekeznénk gondoskodni a kellemes belső mikroklíma megteremtéséről.

 

Az időjárás mind inkább szélsőséges, s ez a nyári hőségriadókon éppen úgy megmutatkozik, mint a városokat megbénító havazásokon és a minden korábbinál komolyabb mínuszokon. Ugyan a szabadban tartózkodástól nem kímélhetjük meg magunkat, de arról gondoskodhatunk, hogy a lakásba lépve mindig megfelelő hőmérséklet fogadjon bennünket. A hőszivattyús rendszer egyaránt alkalmazható a téli zimankó idején, és a nyári forróságban is.

 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a megfelelő belső mikroklíma nem csak egészségünk érdekében fontos, hanem az energikusság apropóján is. A fürdéshez, zuhanyozáshoz, mosogatáshoz vagy mosáshoz felhasznált meleg víz előállításában szintén fontos szerep juthat a hőszivattyús megoldásnak. Mivel ezek olyan tevékenységek, melyeket nap mint nap elvégzünk, ezért a meleg víz előállításáról is érdemes az említett módszerrel gondoskodni. A környezettudatosság és az ingatlan takarékos fenntartása érdekében a hőszivattyús rendszereké és a bennük rejlő lehetőségeké a jövő.

 

Vélemény, hozzászólás?