A hangszerek világa

A zene és a hangszerek világa sok titkot rejt. Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy a zene, akár csak otthon hallgatja az ember, vagy koncertre jár, jelentős mértékben pozitívan hat az egészségre, és nem kell hozzá virtuóznak lenni, vagy zenélni. A zenének nemcsak gyógyító hatása van, hanem a közösséget, mint olyat is erősíti.

A hangszerek története

A hangszerek már az ókori középkorban megjelentek az emberiség történelmében, mivel az ember elég gyorsan felfedezte a zene gyógyító hatását. Eleinte különféle csörgőket használtak hangszerként, de fokozatosan csontból is kezdtek fúvós hangszereket készíteni. Az íjból vonós hangszerek készültek, melyek hangolásával fokozatosan létrejöttek a modern hangszerek, amelyek különféle műfajú zenei hangszereket hoztak létre. A hangszerek a kultúra és a hagyomány legnagyobb kincsei közé tartoznak, melyeket őseink hagytak hátra. Ezek nemcsak olyan tárgyak, amelyek megjelenésükben és kivitelezésükben gyakran kivételesek, de az emberi lélek és a külvilág közötti harmónia megnyilvánulásának eszközei. Általuk vált az ember a természet még erősebb és természetesebb részévé, különösen a hangok változatossága tekintetében.

 

Ahogyan vidéken természetesnek hangzott a madarak éneke a fák koronáján, úgy egy hangszer is természetes hangon szólalt meg, akár a természet lágy ölén, akár a házak udvarán, vagy beltéren egy táncmulatság idején. Akár egyedül szólalt meg, akár énekkísérettel, akár egy zenei együttes tagjaként, mindig hozzájárult a világ és az emberi élet hangzásvilágának nagyobb változatosságához. Örült, hirdetett, figyelmeztetett, simogatott, nevetett és sírt azzal, aki a kezében tartotta. A mai hangszerekhez képest őseink hangszereit elsősorban nem szórakoztatásra szánták. Fontos adalékai voltak a tájnak, a közösségek életének, a kommunikációnak, információátadásnak, az ember egyéni megnyilatkozásának, egyszóval részei voltak a létezés tág kontextusának.

A hangszerek alapfelosztása

A világon több mint 1 500 hangszer létezik. A hangszerek legáltalánosabb felosztása öt nagy csoportra sorolható, amelyek mindegyike több száz hangszert tartalmaz. Ezek a széles csoportok a következők:

  •  Vonós hangszerek, mint a hegedű, gitár, citera,
  • Fúvós hangszerek, pl. fuvola, szaxofon, trombita,
  • Membrán hangszerek, többnyire a dobok,
  • Önhangos hangszerek, pl. cintányérok, xilofon, harangok,
  • Elektronikusak, amelyek elektronikus vezetéket használnak a hang létrehozásához vagy kiegészítéséhez.

Keresse a boltok polcain és a webáruházakban, úgymint a Muziker ezen oldalán a nagyszerű hangszereket elérhető áron. Ha felhasználja Muziker kuponkódjait, még nagyobb kedvezményekben részesülhet. A Muziker webáruház oldalán rengeteg hangszer található, már csak tudni kell helyesen dönteni. Lapozza át a Lidl újság és Lidl akciós újság hasábjait is, melyekben szintén fellelhetők a különféle hangszerek kedvező áron. A Lidl online újsága és a Lidl lapozható akciós újsága megtekinthető a Lidl online felületén is.

Billentyűs hangszerek

A billentyűs hangszerek meglehetősen univerzális eszközök, amely számos zenei műfajban bizonyítanak. A zongora az egyik legrégebbi hangszer, de napjainkban is nagyon népszerű. A billentyűzet ideális hangszer kezdőknek. Segítségével könnyedén elsajátíthatók a zeneelmélet alapjai, megtanulhatók a kották és az első dalok. A digitális zongorák olyan digitális hangszerek, amelyek hűen utánozzák a klasszikus akusztikus zongora hangját. A színpadi zongorák alapvetően digitális zongorák, amelyeket a gyakoribb koncertfellépésekre módosítottak. Ezért hordozhatók és sokszor találni rajtuk effekt egységet. A szintetizátorok olyan eszközök, amelyek hangot szintetizálnak. Lehetőségeik gyakorlatilag korlátlanok. Az egyes típusok a hang létrehozásának módjában különböznek egymástól, legyen az analóg vagy digitális. A szintetizátorok megtalálhatók a Lidl újság és Lidl akciós újság hasábjain is, akár gyermek, akár felnőtt változatban. Tekintse meg a Lidl online újságot és a lapozható akciós Lidl újságot és keresse termékkínálatukban a szintetizátort kedvező áron. Ha komolyabb billentyűs hangszerre vágyik, tekintse meg a Muziker webáruház hangszer kínálatát, ahol a pianínóktól kezdve, az akusztikus zongorákon át a tangóharmonikáig, szinten minden billentyűs hangszert megtalál.

Húros hangszerek

A húros hangszereknek nevezett csoport egészére jellemző, hogy egy, vagy több húr vibrációjának segítségével hangot hoznak létre. Leggyakrabban a klasszikus zene területén találkozunk ezekkel a hangszerekkel, de példaképp a hegedű és a nagybőgő helyet kap a country zenében is. Ebben a kategóriában nem csak gitárok találhatók. Az akusztikus és elektromos vonós hangszerek lényegesen szélesebb spektrumát tartalmazza. A gitár egy nagyon sokoldalú hangszer, amelyet tábortűznél, de rockkoncerten is értékelni fog.

Fúvós hangszerek

A fúvós hangszereknek nevezett kategóriába soroljuk mindazokat, amelyekben a létrejövő hang a lélegzet segítségével jön létre. A legismertebb fúvós hangszer a furulya. Ez egyben az egyik legegyszerűbb hangszer is, ha a gyermekeinket zenével akarjuk megismertetni. Keresse a fuvola egyszerű típusát a Lidl üzletek polcain, valamint a Lidl online újság és a Lidl lapozható akciós újság hasábjain. Ha mélyebben szeretne elmerülni e nagyszerű hangszer világában, tekintse meg a Muziker webáruház kínálatában szereplő furulyákat és egyéb fúvós hangszerket. Ha vásárlása során felhasználja Muziker kuponkódját, nagyszerű kedvezményekre tehet szert.

 

Végezetül elmondható, hogy mindegy milyen zenét hallgat, koncertre jár, vagy hangszeren játszik, a zene minden esetben gyógyír. Gyógyír a füleknek és gyógyír a lelkeknek is. A zenével együtt sírhatunk és a zenével együtt ujjonghatunk is.

Vélemény, hozzászólás?