A félszocpol igénylés kinek jó?

Az elmúlt körülbelül fél évben számos hírportál és egyéb oldal is beszámolt arról, hogy 2014. márciusától újra igényelni lehet a félszocpolt használt lakás vásárlásra. A téma iránt sokan érdeklődtek, hiszen azok, akik jogosultak lehetnének rá, sokszor használt ingatlan állami támogatás igénybevételével történő megvásárlásával is megelégednének. Sajnálatos hírként látott azonban nemrég napvilágot, hogy sokan félreértelmezték az információkat, és a jogszabálymódosítás kapcsán szó sincs arról, hogy újra fel lehetne venni a félszocpolt.

A pénzügyi területen otthonosan mozgó hitel mindenkinek információi szerint a félszocpol használt lakásra biztosan nem lesz igényelhető még jó ideig, csupán a egy technikai jellegű szabályozással lett gazdagabb az érintett jogszabály. Egészen pontosan arról van szó, hogy azok, akik 2001 és 2009 között felvették a félszocpolt, és időközben elváltak, nem kötelezhetőek a támogatás visszafizetésére.

A korábbiakban az állami támogatás ilyen formáját használt lakás vásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, emelet ráépítésre, bővítésre vehették igénybe. Ma nem él a lehetőség, csupán a már jól ismert szocpol igényelhető már megszületett gyermekkel rendelkező párok, valamint azok számára, akik tervezik, és a szerződésben foglalt határidőn belül teljesítik is a gyermekvállalást.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen ingatlan kerül megvásárlásra, építésre a szocpol felhasználásával. Ha energetikai szempontból az előírt minősítést teljesítik az építkezés alkalmával, akkor az érintett négyzetméterárak is magasabbnak bizonyulnak – miként a hitelmindenkinek.hu is tájékoztat a szocpol összegével kapcsolatban.

A szocpol összegének meghatározásakor hasonlóképp döntő szempont a gyermekek száma, valamint az ingatlan hasznos alapterülete. Ami azonban alapvetően megkülönbözteti a félszocpoltól, hogy esetében kizárólag új lakás vásárlásra, vagy építkezésre vehető igénybe a támogatás. 800 ezer forinttól akár 1,5 millió forintig is terjedhet az állami támogatás összege, s ez az említett A energetikai besorolás esetében még magasabb lehet.

Félszocpol tehát egyelőre biztosan nem igényelhető, és bár tény, hogy az újbóli bevezetése tervben van, de idén erre nagy valószínűség szerint nem fog még sor kerülni. Addig az érdeklődőknek ajánlott a szocpol felvételének követelményeiről tájékozódni, hiszen ezek teljesültekor az állami támogatás nagy segítség lehet a saját otthon megteremtéséhez.

Vélemény, hozzászólás?