A disznóvágáshoz szükséges 5 nélkülözhetetlen eszköz

A disznóvágás egykoron a családok elmaradhatatlan programja volt, mára azonban szerepe némileg visszaszorult. Tény viszont, hogy azoknál a háztartásoknál, amelyeknél még mindig tradicionálisan végzik a tort, vannak bizonyos elmaradhatatlan eszközök a kamrában. Ezek minőségén és célirányosságán akár a gyors és eredményes munka is múlhat, megéri tehát beszerezni az alkalmatosságokat. Nézzünk 5 olyan eszközt, amely nélkülözhetetlen minden disznóvágásról! A tippeket a pécsi Böllérbolt segítségével állítottuk össze.

 

Szúró kés

 

Ugyan a malac leölésével kapcsolatos előírások részben szabályozásra kerültek az elmúlt években, de szúró késre még mindig szükség van a kivéreztetéshez. Nagyon fontos, hogy éltartó darabot válasszunk, és kizárólag a szúráshoz alkalmazzuk ezt a fajtát. Amint a munkafolyamat véget ér, érdemes el is tenni az eszközt, ezzel óvva időtálló minőségét. A böllérek egyetértenek abban, hogy a megfelelő szúró kés kényelmesen megfogható, passzol a kézbe, s így teszi lehetővé a minél egyszerűbb munkavégzést.

 

Bontókés

 

A disznóvágás során a hús feldolgozásának fontos szakasza a bontás, amely során nem csak a belsőségeket távolítják el, hanem kimossák a keletkezett alvadt vért, valamint felkészítik az állat egyes részeit a további feldolgozásra. Ebben a szakaszban igen komoly szerep jut a bontókésnek, ami speciális kialakításának köszönhetően maximálisan szolgálja a hatékonyságot. A profi böllérek igyekeznek ezt a feladatsort maguk végezni, hiszen ezzel elősegítik a későbbi feldolgozást és az egyes részek kifogástalan előkészítését.

 

Csontozó

 

Éltartó kivitel, időtálló minőség– ez a két legfontosabb jellemzője az ideális csontozó késnek. Fontos, hogy a vásárlás során az árak helyett a minőséget tartsuk szem előtt, ugyanis a csontozó minden disznótor esetén gyakran használt eszköznek számít. Ha sorra vennénk a kamrában helyet kapott, disznótor alkalmával bevetett eszközöket, akkor ez a típus biztosan nem hiányozhatna onnan.

 

Húsdaráló

 

Hurkakészítéshez elengedhetetlen a húsdaráló, melynek kapcsán célszerű a masszív, erős szerkezettel rendelkező változatot előnyben részesíteni. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyszerű szétszerelhetőség sem elhanyagolható.

 

Kolbásztöltő

 

A grillkolbászok, májasok, ízletes szalámik és persze a hurkák nem születhetnének meg, ha nem segítené a munkát a kolbásztöltő. Többféle méret közül válogathatunk, melyek újratöltése is könnyedén megy.

Vélemény, hozzászólás?