A brókerbotrányok felboríthatják az MNB terveit

Annak ellenére, hogy az inflációs folyamatokból leszűrt adatok szerint a Magyar Nemzeti Banknak még lenne némi mozgástere, hogy tovább csökkentse a jegybanki alapkamatot, ez még sem valószínű. A folyamatosan jelentkező brókerbotrányok jelentősen csökkentik a befektetői hajlandóságot és a befektetni szándékozók bizalmát a szektor iránt. Ez és egyéb okok miatt a gazdasági elemzők szerint a jegybank is óvatos lépésekre kényszerülhet a kamatok változtatásának politikájában.

Mint ismeretes, az elmúlt hetekben a Buda Cashnél és a DRB bankhálózatnál bukkantak a hatóságok százmilliárdos sikkasztásokra. Ezt követően a héten bejelentette a csődöt a Questor Hruria is, mely a Questor cégcsoport egyik alappillére volt. Ellenük azóta már megkezdte a vizsgálódást a NAV, a szakemberek szerint szinte biztosra vehető, hogy újabb törvénytelenségeket fognak felfedezni.

Gargyán Eszter, a Citi budapesti elemzője által külföldi befektetők, nemzetgazdasági minisztérium szakemberek, jegybanki dolgozók és adósságkezelők bevonásával készített helyzetkép alapján azt mondta, hogy még mindig nyitott a kérdés a kamatvágás, de ő márciusra maximum egy 10-15 bázispontos csökkentést prognosztizál.

Véleménye szerint a lengyel példához hasonlóan nagy mértékű vágás Magyarországon nem lehetséges. Megjegyezte, hogy a FED készülő monetáris szigorítása is egyre inkább határt szab a magyar lehetőségeknek és ez a továbbra is jelentős külföldi állampapír befektetői bázis miatt szintén óvatos lépésekre késztetheti a Magyar Nemzeti Bankot. Az elemző szerint azonban a brókerbotrány nem jár olyan költségekkel az állam számára, amelyek az éves költségvetést érdemben megterhelnék.

Vélemény, hozzászólás?