A 7 leggyakoribb tévhit a gerincfájdalmak kapcsán

A 7 leggyakoribb tévhit a gerincfájdalmak kapcsán

A modern világ egyik negatív hozadéka a felgyorsult mindennapok mellett az egyre jobban elterjedő ülőmunka, valamint az ehhez kapcsolódó mozgásszegény életmód, amelyek nem csak a különféle belgyógyászati betegségek, hanem a mozgásszervi problémák gyakoriságát is elősegítik. Ezek kapcsán a legjelentősebbeknek minden kétséget kizáróan a gerincfájdalmakat tekinthetjük, amelyek kapcsán – talán éppen a gyakoriságuk miatt – elképesztő mennyiségű tévhit terjedt el az emberek között. Az alábbiakban a hét leggyakoribb téveszmét szeretnénk végérvényesen is eloszlatni, forrásként Grobarcsik Ágnes Mckenzie terapeuta, illetve a Webbeteg kapcsolódó cikkét használtuk.

  1. Az egyik legáltalánosabb és leggyakrabban hangoztatott tévhit a gerincfájdalmak kapcsán a rossz testtartáshoz kötődik, és egészen pontosan arról szól, hogy mindez legfeljebb csak esztétikailag okoz gondot egy ember számára. Márpedig ez nem igaz, a rossz testtartás ugyanis hosszabb távon a gerinc teljes eldeformálódását is előidézheti, ezáltal a hátfájdalmak jelentős része korántsem a gerinc rossz szerkezetéből, hanem a tartási problémákból, testünk „rossz használatából” fakad.
  2. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a gerincfájdalom észlelését követően tüneti kezelésekkel próbálják meg orvosolni gondjaikat, holott sokkal fontosabb lenne a kiváltó okokat megszüntetni a gyógyulás érdekében. A tüneti kezelések ugyanis bár sok esetben képesek arra, hogy csökkentsék a fájdalmat – pláne a komplex és egyben konzervatív változatok –, amivel javítható az életminőség is, de a gerincfájdalom kiváltó oka nem, így előbb vagy utóbb, de a problémák ismét visszatérnek majd. A gerincproblémák orvoslása kapcsán tehát az igazán hatásos, hosszabb távon is elfogadható megoldást kizárólag testünk izom- és csontrendszerének korrigálása jelenti, méghozzá strukturális elrendezésének, illetve szimmetriájának helyreállításával, amit a testtartásért felelős izmok normális alaptónusának visszaállításával érhetünk el a legkönnyebben.
  3. A veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek többsége egyáltalán nem csak műtéttel orvosolható, ezáltal a különféle gyógytornákkal és terápiákkal kiválóan kezelhető még felnőttkorban is a gerincferdülés, valamint a Scheuernann-kór, noha ehhez példátlan kitartásra lesz szükség a páciens részéről.
  4. Az esetek jelentős többségében teljesen felesleges műtéti beavatkozást alkalmazni a porckorongsérveknél! Habár a hagyományos gyógytornák is nagyon jó eredményeket produkálhatnak, az igazán látványos javulást, hovatovább a teljes gyógyulást is el lehet érni alternatív módszerekkel, így például a világszerte egyre népszerűbb McKenzie terápiával.
  5. Gerincproblémák esetében a gyógytornát soha, semmilyen körülmények között sem helyettesítheti a sport, így még a preventív rehabilitációs, illetve fejlesztő módszereket egyesítő úszás sem. Gyógytornára ugyanis azért van ilyen esetben nagy szükségünk, mert célzottan a problémás területre hat, mindemellett pedig személyre szabott és egyben speciális korrekciót biztosít a fájdalmat előidéző gerincproblémára.
  6. A gerincfájdalmat nagyon sokan különféle nyak- és derékmerevítőkkel próbálják meg enyhíteni, ám ezek rendszeres viselése nem ajánlott, csak és kizárólag a gerincet terhelő tevékenységek végzésekor. A különféle merevítők ugyanis bár valóban enyhítik a fájdalmat, hosszabb távon sorvadást idézhetnek elő a gerinckörnyéki izmokban, ami viszont már egy visszafordíthatatlan probléma.
  7. Az interneten rengeteg olyan divatos mozgásformával kapcsolatban találhatunk anyagot, amelyek az egyes gerincbetegségek gyógyítására, vagy éppen a fájdalmak enyhítésére szolgálnak. Noha előfordulhat, hogy ezek éppen ideálisak számunkra, ellenben ha fáj a hátunk, vagy ha valóban gerincproblémától szenvedünk, akkor feltétlenül keressünk fel egy szakorvost a megfelelő diagnózis felállításához, majd egy gyógytornászt vagy terapeutát annak érdekében, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk. A rossz mozgásformák alkalmazása egy kialakult gerincprobléma esetén ugyanis csak tovább fokozhatja majd problémánkat!

Vélemény, hozzászólás?