A méz élettani hatásai

Aranylóan sárga, vagy éppen kellemes mély színű. Ragad, de édes és finom. Lehet csak úgy kanalazni, vagy éppen kenyérre kenni, esetleg teába csorgatni, vagy nagymama bele is keverheti a sütibe. A méz időtlen idők óta ott van a listán, mint az ember kedvelt csemegéje.

A méz ma már nemcsak étkezéseinket édesíti meg, ott van a gyógytermékekben, kozmetikumokban is. Mindez annak köszönhető, hogy nemcsak finom, hanem élettanilag is számos pozitív hatást fejt ki szervezetünkre. Gazdag szénhidrátforrás, természetesen ezért szokták mondani, hogy hizlal.  Ugyanakkor gyorsabban szívódik fel, mint a cukor, így nem terheli meg a szervezetet, és hamarabb ad energiát.

Ha a méz összetételéről pontos képet szeretnénk kapni, ahhoz vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és enzimek sokaságát kellene felsorolni. A méz legfontosabb alkotóelemei:  C és B vitamin, folsav, aminosav. Napi szinten való fogyasztásával az immunrendszer természetes módon erősíthető, mivel méregteleníti a szervezetet antioxidáns hatása révén. Segít a fáradtság leküzdésében, mivel erősíti az izmokat, jó hatással van a szív működésére, javítva ezáltal a szervezet oxigénellátását.

A méz fogyasztása természetesen a betegségek idején erősödik fel, hiszen segíti a torok fertőtlenítését, a legyengült szervezet számára energiaforrást biztosít, miközben javítja az étvágyát a beteg embernek. Esti fogyasztásának előnye, hogy enyhén altató és nyugtató hatású. A méz emellett hashajtóként is alkalmazható. A méz külsőleg való használata elsősorban a bőr- és hajápolás területén fejti ki jótékony hatását. Kozmetikumok készítésénél alkalmazzák, valamint a masszázs fontos kellékévé is vált.

Vélemény, hozzászólás?