Szétfagyott vízóra és csövek: sokat küzdöttek ezen a télen a vízszerelők

Ősszel talán még nem is gondolhattuk, hogy az idei tél az elmúlt években tapasztaltaknál bizony sokkal keményebb lesz. A hideg hetek óta tartja magát, és ennek kapcsán a szakemberek rendszeresen felhívják figyelmünket egyes kritikus területekre. Nem csak a fűtésre való fokozott odafigyelés, vagy a háziállatok zimankó elleni védelme lényegesek, hanem az ingatlanhoz tartozó csövekre és a vízórára is fokozottan célszerű ügyelni. Az elmúlt hetekben sokan fordultak profikhoz a szétfagyott vízórák jelentette problémákkal, melyek orvoslása a rendszer épsége miatt nem várathat magára.

A fagy leggyakrabban a nem használt nyaralók esetében szokott gondot okozni, de a kemény mínuszok bizony hatással lehetnek az olyan háztartások rendszereire is, melyek rendszeresen fogyasztják a vizet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, mellyel elejét vehetjük a fagyásnak és az ebből eredő komolyabb csőtöréseknek. A legfontosabb a nem használt helységek temperálása és fagycsapok elzárása. Ha csak befagyott a vízóra, akkor fagymentesítéssel, például egy hajszárítóval vagy hősugárzóval még megállítható a baj. Abban az esetben viszont, ha szétfagyással találkozunk, vagyis a számlapot belül szétnyomja a jég, akkor bizony mindenképpen cserére van szükség.

Onnan is tudhatjuk, hogy nagy a baj, hogy a víz folyni kezd, és a megfagyás miatt a vízórán is jégcsapok jelentkezhetnek. Nem ritka, hogy a vízmérők szétfagyásával hatalmas csőtörés is együtt jár, ami viszont még nagyobb helyreállítási költségeket követel meg. A gyanús jelekre már csak azért is érdemes figyelni, mert ha csőtörés következik be, akkor bizony komoly összegek folyhatnak el a semmibe a víz elzárásának hiányában. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy megelőzés gyanánt a vízmérő aknáját valamilyen szigetelőanyaggal szigeteljék le az ingatlantulajdonosok. Ezt elvégezhetjük az aknában is, természetesen hozzáférést biztosítva az órához egy esetleges leolvasás kapcsán. A képzettebb, ismertebb vízvezetékszerelő Budapesten a nap 24 órájában elérhetők, így ha komoly a baj, akkor mihamarabb a helyszínre érkeznek a helyreállítás érdekében. A télnek még korántsem értünk a végére, így ha elmaradt volna a szigetelés, mindenképpen gondoskodjon arról!

Vélemény, hozzászólás?