A legnépszerűbb árnyékolástechnikai megoldások

Az árnyékolástechnikát az építőipar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazataként tartjuk számon mostanság, aminek az elsődleges oka az, hogy csak az elmúlt néhány évben olyan sok új termék született, és annyi népszerű típus alakult át drasztikusan, hogy nagyon nehéz követni az aktuális trendeket. Mindez abban az esetben is igaz, ha egyszerű redőnyökről, reluxákról vagy szalagfüggönyökről van szó, amelyek korunk legnépszerűbb árnyékolástechnikai eszközeinek tekinthetők.

A redőny, mint Magyarország legnépszerűbb árnyékolója

A redőny hazánkban a legismertebb, ezáltal legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott árnyékolási megoldása, amely minden esetben egy megtérülő beruházásnak tekinthető, pláne abból a szempontból, hogy nemcsak nyáron, hanem télen is rendszeresen használhatjuk. A legnagyobb melegben például képes megnövelni egy otthon komfortját azáltal, hogy csökkentjük vele a beáramló napfény melegítő hatását, míg télen az extrémen hidegtől óvhatjuk meg nyílászáróinkat, ezáltal otthonainkat.

A redőnyök fából, műanyagból és alumíniumból is készülhetnek, de az itthon felszerelt darabok jelentős többsége műanyag, aminek az oka az, hogy nagyon olcsó, nagyon tartós, mindemellett pedig a hő- és hangszigetelés terén semmivel sem marad el a többi változattól. Habár nyilván a fának és az alumíniumnak is megvan a maga előnye – utóbbi állja a legjobban az extrém időjárási viszonyokat, előbbi pedig a legtermészetesebb –, de összességében mégis a műanyag hódit a magyar háztartások többségében.

A redőnyöknek alapvetően két változatát különíthetjük el, a belső- és külső tokos variánsokat. A külső tokos redőnyök előnye, hogy utólag is könnyen felszerelhetők az épületre, bármilyen nyílászárón jól mutatnak és használatuk is nagyon egyszerű. A belső tokos redőnyök ezzel szemben csak és kizárólag újonnan épült házak esetében alkalmazhatók, vagy olyan esetben, ha teljes ablakcserét hajtunk végre homlokzatszigeteléssel. Az ilyen típusú redőnyök tokját ugyanis teljesen el lehet rejteni a falban, ezáltal rendkívül mutatós és esztétikus formában is használhatók.

A redőnyök kapcsán nagy előny még a motorizálhatóság, ami leginkább kényelmi szempontokat szolgál, de egyszerűen megoldhatjuk vele a nehezebben mozgatható redőnyök felhúzását és leeresztését is. Sőt, a programozhatóság révén a legszigorúbb energiatakarékossági szempontoknak egyaránt könnyedén megfelelhetünk, a különféle biztonsági szempontokról nem is beszélve!

A reluxákról és a szalagfüggönyökről

Míg a redőnyök itthon a lakóházak esetén igazán népszerűek, addig a reluxák és a szalagfüggönyök az irodákban és a különféle hivatali helyiségekben tekinthetők a leggyakoribb árnyékolástechnikai megoldásnak. Mivel részint hasonló elven működnek, ezért egy kalap alá vonhatjuk őket, hiszen legnagyobb előnyük minden kétséget kizáróan az, hogy szabályozható lamellákkal rendelkeznek, amelyek révén igényeinkhez igazítva állíthatjuk be, hogy mekkora fény szűrődjön be az adott helyiségbe. Tökéletes kilátást, de maximális árnyékolást is elérhetünk velük, felszerelésük pedig olyan könnyed, hogy szinte bármikor megvalósítható, nem igényel majd különösebb bontást vagy utómunkálatokat.

A reluxák és a szalagfüggönyök az utóbbi években kezdek jobban elterjedni a hagyományos lakóházakban is, ami elsődlegesen annak köszönhető, hogy elérhető áron, nagy színválasztékban forgalmazzák őket, így bármilyen lakás vagy helyiség stílusához könnyedén hozzáilleszthetők. Előnyük még, hogy akár redőnnyel kombinálva is használhatók, noha önmagukban is képesek ellátni akár nagyobb nyílászárók esetében is a makulátlan árnyékolást.

Vélemény, hozzászólás?